sursa foto:  telegraph.co.uk

Vladimir Putin îi liniștește pe liderii țărilor NATO: ‘Nu creăm nicio alianță militară cu China. Da, cooperăm în sfera interacțiunii tehnico-militare’

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că Federația Rusă şi Republica Populară Chineză nu creează o alianţă militară şi nu ascund nimic în termeni de cooperare militară.

Vladimir Putin a punctat că în cadrul relației dintre Rusia și China ”totul este transparent, nimic nu este secret”.

 

Putin şi preşedintele chinez Xi Jinping şi-au declarat prietenia şi s-au angajat să dezvolte legături mai strânse în cadrul unui summit de la Moscova de la începutul săptămânii, în contextul în care Rusia face eforturi să avanseze în ceea ce a numit „operaţiunea militară specială” din Ucraina, relatează Reuters.

Nu creăm nicio alianţă militară cu China. Da, cooperăm în sfera interacţiunii tehnico-militare. Nu ascundem acest lucru„, a declarat Putin, într-un interviu pentru televiziunea naţională rusă difuzat duminică, potrivit Interfax.

Totul este transparent, nimic nu este secret”, a adăugat el.

Timp de decenii mulţi au vrut să întoarcă China împotriva Uniunii Sovietice şi a Rusiei, şi invers”

În remarcile sale televizate, Putin a respins sugestiile că aprofundarea relaţiilor cu Beijingul în domenii precum energie şi cel financiar înseamnă că Rusia devine prea dependentă de China, afirmând că acestea sunt opiniile „oamenilor invidioşi„.

Timp de decenii mulţi au vrut să întoarcă China împotriva Uniunii Sovietice şi a Rusiei, şi invers. Înţelegem lumea în care trăim. Apreciem cu adevărat relaţiile noastre reciproce şi nivelul la care au ajuns în ultimii ani„, a spus Putin.

Putin a mai spus că puterile occidentale încearcă să formeze mai multe alianţe globale, acuzând SUA şi NATO că încep să construiască o nouă „axă”, care seamănă în oarecare măsură cu alianţa din cel de Al Doilea Război Mondial dintre Germania, Italia şi Japonia.

Occidentul începe să construiască o nouă axă similară cu cea creată în 1930”

Putin a spus că Australia, Noua Zeelandă şi Coreea de Sud stau la coadă să adere la un „NATO global” şi a făcut trimitere la un acord semnat de Regatul Unit şi Japonia în acest an.

De aceea analiştii occidentali… vorbesc despre faptul că Occidentul începe să construiască o nouă axă similară cu cea creată în 1930 de regimurile fasciste din Germania şi Italia şi de Japonia militaristă„, a spus Putin.

Liderul de la Kremlin a prezentat acţiunile Rusiei în Ucraina drept o manevră defensivă împotriva unui Occident ostil şi agresiv, făcând o paralelă cu lupta Moscovei împotriva forţelor naziste germane în timpul celui de Al Doilea Război Mondial.

Declaraţiile lui Putin au loc la o zi după ce a anunţat că Rusia va desfăşura arme nucleare tactice în Belarus, mişcare care pare a fi un avertisment pentru NATO din cauza sprijinului său militar pentru Ucraina, informează agerpres.ro.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare