sursa foto:  clovis.ro

Alertă pentru toți cei care au centrale de apartament! Schimbare radicală: Este interzisă instalarea centralelor cu coșuri individuale în apartamente

Iarna aceasta s-a dovedit a fi una extrem de grea pentru locuitorii Capitalei! Pentru a evita avariile la rețeaua de termoficare, Primăria Capitalei a decis să furnizeze apă caldă și căldură sub parametri.

Astfel, mulți dintre bucureșteni sunt tentați să-și monteze centrale termice de apartament.

Ce trebuie să știe aceștia?

Potrivit legislației în vigoare, este interzisă instalarea centralelor termice cu coșuri individuale în apartamente, informează Asociația Energia Inteligentă.

(…) am fost informati la asociatie, de situatia in care verificatorii de proiecte nu mai avizeaza proiectele de instalatii de utilizare a gazelor in apartamente unde se monteaza o centrala pe gaze datorita existentei unei legislatii din 2001/2002 care limiteaza doar montarea centralelor daca exista cosuri individuale care sunt ridicate deasupra blocului sau cosuri comune la care sa se racordeze centralele din fiecare apartament. Pentru a evita ca aceasta problema sa ramana exclusiv pe capul consumatorului, trebuie aliniata legislatia nationala si europeana, prezenta si viitoare”, precizează cei de la Asociația Energia Inteligentă.

Proiectele de instalații de gaze care alimentează centrale termice cu coșuri individuale, în apartamente nu vor mai fi avizate de verificatorii de proiecte, pentru a fi montate, scrie sursa citată.

În conformitate cu Ordinul nr. 862 din 27 noiembrie 2001 pentru completarea Ordinului ministrului sănătății nr. 536/1997 pentru aprobarea Normelor de igienă și a recomandărilor privind mediul de viață al populației, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 46 din 23 ianuarie 2002, se prevede la art. 1. ”În cazul instalării microcentralelor termice cu putere instalată de până la 25 kW în locuințe tip apartament din blocurile de locuințe cu mai multe niveluri, proiectantul și beneficiarul sunt obligați să asigure evacuarea gazelor arse printr-un coș colector vertical, a cărui înălțime să depășească aticul blocului.”

Un alt act normativ Ordonanța nr. 73 din 29 august 2002 privind organizarea și funcționarea serviciilor publice de alimentare cu energie termică produsă centralizat, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 650 din 31 august 2002, stabileste la art 32, alin 2: „În situația în care debranșarea se face cu intenția înlocuirii sistemului de încălzire centralizat cu un sistem de încălzire individual pe bază de gaze naturale sau gaze lichefiate, suplimentar se vor îndeplini următoarele condiții: a) evacuarea gazelor arse se va face printr-un coș care va depăși nivelul aticului imobilului.”

Asociața Energia Inteligentă susține că este necesar, în cazul blocurilor, la care se dorește instalarea de cazane murale în fiecare apartament, să devină obligatorie utilizarea cazanelor cu tiraj forțat în configurația C4 care să fie racordate fie la sisteme de coșuri concentrice tip LAS care deservesc mai multe aparate de încălzire, fie la sisteme de conducte separate.

Este important de precizat ca astfel de construții – cosurile – sunt supuse autorizării și proiectării construcților și costurile realizării lor putând ajunge de la câteva mii de euro la zeci de mii de euro (un bloc cu 10 etaje și mai multe scări), spune Dumitru Chisăliță, expertul de la Asociația Energia Inteligentă.

Astfel soluția salvatoare prezentată locatarilor din blocurile din București, Constanța, Timișoara etc. se lovește de imposibilitatea legală de a mai monta centrale individuale cu coșuri individuale în apartamente.

Vezi și

Transparența a fost bună doar în campanie! Vicele USR, scandalizat că șeful ANPC face controale la care invită presa!

SURSE Noi audieri la DNA, după dezvăluirile făcute de Bugetul.ro! Cel vizat: un fost șef din Poliția Capitalei!

Cutremur pe piața bancară! Băncile îngheață sau închid conturi bancare și vă sechestrează banii, până când actualizați datele cu caracter personal!

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare