sursa foto:  Pexels

Amendă de 5.000 de lei pentru șoferii care conduc noaptea! Noua reglementare din România impune ore de liniște chiar și în trafic

Șoferii din România ar putea plăti o amendă de până la 5.000 de lei dacă deranjează orele de liniște. După ce 1,9 milioane de locuitori s-au plâns de poluare fonică pe care o fac autoturismele pe timp de noapte, un proiect de lege le vine în ajutor. Conducătorii nu vor fi deloc încântați de măsură.

Potrivit proiectului de lege, mașinile și motocicletele din România care fac gălăgie noaptea le vor aduce amenzi șoferilor. Orele în care nu vor avea voie să aibă un zgomot mai mare de 95 de decibeli sunt cuprinse între 22:00 și 08:00.

„Proiectul se referă și la mașini și la motociclete, practic orice autovehicul care produce peste 95 de decibeli noaptea. 95 de decibeli înseamnă cât s-ar sparge asfaltul peste noapte. Vorbim de acele persoane care pentru plăcerea lor trezesc sute, poate chiar mii de oameni doar parcurgând un segment de drum noaptea”, a spus Gabriel Rău, inițiatorul proiectului de la USR, potrivit Știrile PRO TV.

„Prima lege de la noi este un ordin de al Ministerul Sănătății care spune că noaptea la fațada locuințelor trebuie să fie 45 de decibeli, iar în timpul nopții în interior, din surse exterioare, să nu se depășească 30 de decibeli. Exemplul pe care aș putea să vi-l dau e Austria, în Tirol nu ai voie să circuli cu autovehicule care depășesc 80 de decibeli. Toți șoferii, mai ales șoferii de camion, încearcă să evite zona respectivă”, a spus Bogdan Lazarovici, acustician, pentru sursa citată anterior.

CITEȘTE ȘI: Record de poluare în București! Garda de Mediu a pregătit o amendă uriașă pentru Primăria Capitalei

Amendă pentru orele de liniște

Nu doar șoferii sunt pasibili de amendă, ci și cei care nu respectă acasă orele de liniște. În intervalul 22:00 – 08:00 și 13:00 și 14:00, locatarii trebuie să limiteze zgomotele. În caz contrar, așa cum arată legea, pot fi amendați.

„Tulburarea liniștii locatarilor între orele 22:00 – 8.00 şi 13:00 – 14:00 de către orice persoană prin producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare în localurile sau în sediile persoanelor juridice, în locuințele persoanelor fizice sau în oricare alt loc din imobile cu destinația de locuințe ori situat în imediata vecinătate a acestora este interzisă”, arată Legea 61/1991.

Cuantumul de amendă pentru cei care încalcă orele de liniște este cuprins între 200 și 1.000 de lei. În unele situații, dacă decide asociația de locatari, orele de liniște pot fi modificate.

În situațiile în care folosești aparatură care face zgomot puternic, poți primi o sancțiune și de 1.500 de lei. De asemenea, cei care dau muzica tare pot fi amendați chiar și cu 3.000 de lei.

CITEȘTE ȘI: Nu e glumă! Șofer român amendat cu 4.000.000 de euro. Polițiștii au avut toate motivele să ia aceasta decizie uluitoare

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare