sursa foto:  bugetul.ro

Amenzi colosale pentru patru furnizori de energie din România! Sunt acuzați de manipularea pieței

Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a amendat 4 furnizori de energie în urma acțiunilor de control efectuate pe piața de energie electrică. Amenzile aplicate celor 4 furnizori se ridică la 537,5 milioane de lei și se constituie integral ca venit la bugetul de stat.

Comitetul de Reglementare al ANRE a aprobat în unanimitate în data de 19.01.2024 sancționarea cu amenzi contravenționale din cifra de afaceri a 4 operatori economici din sectorul energiei electrice, pentru nerespectarea de către aceștia a prevederilor legale specifice privind efectuarea tranzacțiilor pe piața angro de energie electrică. Potrivit Autorității, această măsură vine în urma unor acțiuni de investigație desfășurate de către ANRE, la sesizarea OPCOM efectuată prin Platforma de notificare a ACER.

Pentru încălcarea prevederilor art. 5 din Regulamentul (UE) nr. 1227/2011 al Parlamentului European și al Consiliului din 25 octombrie 2011 privind integritatea și transparența pieței angro de energie (REMIT), ANRE a aplicat participanților la piața angro de energie electrică investigați, sancțiuni contravenționale, în cuantum total de 537.503.319,49 lei. Rolul principal al ANRE este acela de a asigura un mediu concurențial sănătos și echitabil în sectorul energetic, protejând interesele consumatorilor și sprijinind dezvoltarea sustenabilă a pieței de energie din România.

Cine sunt cei 4 furnizori de energie sancționați de ANRE

EFT FURNIZARE S.R.L. este primul furnizor ce a fost investigat ca urmare a suspiciunii de manipulare sau tentativă de manipulare a pieței angro de energie electrică, în urma tranzacțiilor efectuate pe Piața centralizată cu negociere dublă continuă a contractelor bilaterale de energie electrică – Modalitatea de tranzacționare PC-OTC, platformă administrată de către OPERATORUL PIEȚEI DE ENERGIE ELECTRICĂ ȘI DE GAZE NATURALE, OPCOM.

În urma analizei și finalizării investigației, ANRE a constatat că, operatorul economic licențiat EFT FURNIZARE S.R.L., prin 6 tranzacții încheiate cu operatorii economici licențiați TINMAR ENERGY S.A., NOVA POWER & GAS S.R.L. și FREEPOINT COMMODITIES EUROPE LLP, s-a implicat în practici de manipulare a pieței angro de energie electrică, tranzacțiile efectuate fiind de tip wash trades, calificate în subcategoria ,,tranzacțiilor de spălare tip A – B – A”, încălcând astfel prevederile art. 5 din REMIT, referitoare la interzicerea manipulării sau tentativei de manipulare a pieței pe piețele angro de energie, în coroborare cu prevederile art. 2 pct. 2. lit. a) subpct. i) din același act normativ. Operatorul economic EFT FURNIZARE S.R.L. a fost sancționat contravențional, cu amendă în cuantum de 50.497.126,22 lei.

Citește și: Furnizorul din România care mărește prețul curentului de 8 ori. Explicația pentru majorarea neașteptată

FREEPOINT COMMODITIES EUROPE LLP este al doilea furnizor care a fost investigat ca urmare a suspiciunii de manipulare sau tentativa de manipulare a pieței angro de energie electrică, în urma tranzacțiilor efectuate pe Piața centralizată cu negociere dublă continuă a contractelor bilaterale de energie electrică – Modalitatea de tranzacționare PC-OTC, platformă administrată de către OPERATORUL PIEȚEI DE ENERGIE ELECTRICĂ ȘI DE GAZE NATURALE OPCOM.

În urma analizei și finalizării investigației, ANRE a constatat că operatorul economic licențiat FREEPOINT COMMODITIES EUROPE LLP, prin 2 tranzacții încheiate cu operatorul economic licențiat EFT FURNIZARE S.R.L., s-a implicat în practici de manipulare a pieței angro de energie electrică, tranzacțiile efectuate fiind de tip wash trades, calificate în subcategoria tranzacțiilor de spălare tip A – B – A”, încălcând astfel prevederile art. 5 din REMIT, referitoare la interzicerea manipulării sau tentativei de manipulare a pieței pe piețele angro de energie, în coroborare cu prevederile art. 2 pct. 2. lit. a) subpct. i) din același act normativ. Operatorul economic FREEPOINT COMMODITIES EUROPE LLP a fost sancționat contravențional, cu amendă în cuantum de 22.917.465,30 lei.

Vezi și: Ministrul Energiei: Am solicitat atât oficial, cât şi public ANRE să verifice modul în care furnizorii de pe piaţa de gaze şi energie electrică respectă prevederile

Un alt furnizor este NOVA POWER & GAS S.R.L. care a fost investigat ca urmare a suspiciunii de manipulare sau tentativa de manipulare a pieței angro de energie electrică, în urma tranzacțiilor efectuate pe Piața centralizată cu negociere dublă continuă a contractelor bilaterale de energie electrică – Modalitatea de tranzacționare PC-OTC, platformă administrată de către OPERATORUL PIEȚEI DE ENERGIE ELECTRICĂ ȘI DE GAZE NATURALE OPCOM.

În urma analizei și finalizării investigației, ANRE a constatat că operatorul economic licențiat NOVA POWER & GAS S.R.L., prin 2 tranzacții încheiate cu operatorul economic licențiat EFT FURNIZARE S.R.L., s-a implicat în practici de manipulare a pieței angro de energie electrică, tranzacțiile efectuate fiind de tip wash trades, calificate în subcategoria tranzacțiilor de spălare tip A – B – A”, încălcând astfel prevederile art. 5 din REMIT, referitoare la interzicerea manipulării sau tentativei de manipulare a pieței pe piețele angro de energie, în coroborare cu prevederile art. 2 pct. 2. lit. a) subpct. i) din același act normativ. Operatorul economic NOVA POWER & GAS S.R.L. a fost sancționat contravențional, cu amendă în cuantum de 100.106.676,12 lei.

Citește și: Ministrul Energiei: România este gata să îşi asume rolul de hub energetic, furnizor de stabilitate

TINMAR ENERGY S.A. este cel de al patrulea furnizor ce a fost investigat ca urmare a suspiciunii de manipulare sau tentativa de manipulare a pieței angro de energie electrică, în urma tranzacțiilor efectuate pe Piața centralizată cu negociere dublă continuă a contractelor bilaterale de energie electrică – Modalitatea de tranzacționare PC-OTC, platformă administrată de către OPERATORUL PIEȚEI DE ENERGIE ELECTRICĂ ȘI DE GAZE NATURALE OPCOM.

În urma analizei și finalizării investigației, ANRE a constatat că operatorul economic licențiat TINMAR ENERGY S.A., prin 2 tranzacții încheiate cu operatorul economic licențiat EFT FURNIZARE S.R.L., s-a implicat în practici de manipulare a pieței angro de energie electrică, tranzacțiile efectuate fiind de tip wash trades, calificate în subcategoria tranzacțiilor de spălare tip A – B – A”, încălcând astfel prevederile art. 5 din REMIT, referitoare la interzicerea manipulării sau tentativei de manipulare a pieței pe piețele angro de energie, în coroborare cu prevederile art. 2 pct. 2. lit. a) subpct. i) din același act normativ. Operatorul economic TINMAR ENERGY S.A. a fost de asemenea sancționat contravențional, cu amendă în cuantum de 363.982.051,85 lei.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare