sursa foto:  adevarul.ro

Articolul de lege care aruncă-n aer cazul fetiței târâte pe jos de procuror: ‘Nu este permis’

Sunt proteste ample în România, după ce procurorul Maria Pițurcă a luat-o cu forța pe Sorina, fetița de 8 ani din Baia de Aramă, din casa asistentul maternal care a crescut-o de la un an, Mariana Șărămăt.

În spațiul public au apărut imagini în care fetița de etnie rromă a fost bruscată și târâtă pe jos de procurorul de caz.

Ei bine, conform Noului Cod de Procedură Civilă, procurorul Maria Pițurcă acționat în afara legii.

În Noul Cod de Procedură Civilă analizat de Bugetul.ro, la articolele 909-313, se specifică foarte clar cum se execută hotărârile judecătorești referitoare la minori.

Astfel, la Art. 910, alin. (4) se precizează că nu este permis niciunei persoane să bruscheze minorul sau să exercite presiune asupra acestuia.

Nu este permis niciunei persoane să bruscheze minorul sau să exercite presiuni asupra lui pentru a se realiza executarea”, se arată în NCPP.

Mai mult, Art. 912, alin. (1) consemnează cum trebuie să se comporte un executor, în cazul în care însuși minorul refuză, în mod categoric, să-l părăsească pe debitor – în acest caz, familia Șărămăt – sau manifestă aversiune față de creditor (familia Sacarin, care a adoptat-o):

Dacă executorul constată că însuşi minorul refuză în mod categoric să îl părăsească pe debitor sau manifestă aversiune faţă de creditor, va întocmi un proces-verbal în care va consemna constatările sale şi pe care îl va comunica părţilor şi reprezentantului direcţiei generale de asistenţă socială şi protecţia copilului”.

„2) Reprezentantul direcţiei generale de asistenţă socială şi protecţia copilului va sesiza instanţa competentă de la locul unde se află minorul, pentru ca aceasta să dispună, în funcţie de vârsta copilului, un program de consiliere psihologică, pentru o perioadă ce nu poate depăşi 3 luni. Cererea se soluţionează de urgenţă în camera de consiliu, prin încheiere nesupusă niciunei căi de atac, pronunţată cu citarea părinţilor şi, după caz, a persoanei la care se află copilul. Dispoziţiile legale privind ascultarea copilului rămân aplicabile.

(3) La finalizarea programului de consiliere, psihologul numit de instanţă va întocmi un raport pe care îl va comunica instanţei, executorului judecătoresc şi direcţiei generale de asistenţă socială şi protecţia copilului.

(4) După primirea raportului psihologului, executorul va relua procedura executării silite, potrivit art. 910.

(5) Dacă şi în cursul acestei proceduri executarea nu va putea fi realizată din cauza refuzului minorului, creditorul poate sesiza instanţa competentă de la locul unde se află minorul în vederea aplicării unei penalităţi, dispoziţiile art. 905 alin. (2) şi (4)-(6) fiind aplicabile în mod corespunzător”, mai spune legea.

Vezi și Nucleara a fost detonată! Procurorul ar fi săltat-o ilegal pe fetița de 8 ani, pe care a târât-o pe jos

Procurorul care a târât pe jos fetița de 8 ani, desființat: Vorbim de șpagă

Unde lucrează, în realitate, tatăl adoptiv al fetiței târâte pe jos: ‘Transplanturi de organe’

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare