sursa foto:  www.bucuresticonstruct.ro

Atenție! Legea construcțiilor ar putea fi modificată

Detalii interesante! Un proiect legislativ prin care se dorește modificarea Legii referitoare la autorizarea lucrărilor de construcții este aproape de adoptare.

Printre modificări, se numără scurtarea perioadei de obținere a certificatului de urbanism, care va putea fi emis și în format digital, dar și eliminarea, pentru unele tipuri de construcții, a obligației de a obține anumite avize (precum cele de la mediu, de exemplu). De asemenea, se stabilește angajarea răspunderii autorităților pentru avizele emise.

Proiectul de lege pentru modificarea și completarea Legii nr.50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții se află acum în Camera Deputaților, urmând să primească votul decisiv în ședința din 15 octombrie. Șansele ca propunerea să fie adoptată sunt mari, întrucât proiectul a primit un raport favorabil de adoptare,  din partea Comisiei pentru administraţie publică şi amenajarea teritoriului și Comisiei juridice, de disciplină şi imunităţi.

Modificările aduse Legii nr. 50/1991 sunt semnificative, întrucât au rolul de a simplifica și eficientiza procesul de eliberare a avizelor necesare în vederea emiterii, în final, a autorizației de construcție. Acestea sunt principalele schimbări:

1. Nu va mai fi nevoie de obținerea avizelor de la mediu sau a celor privind sănătatea publică pentru unele construcții. De exemplu, nu va fi nevoie nici de emiterea avizului pentru mediu, nici de avize emise de autoritățile privind sănătatea populației, dacă se dorește construirea de locuințe unifamiliale. În același timp, nu se vor mai putea cere decât acele avize care vor fi strict necesare, atât din punct de vedere tehnic, cât și din punct de vedere juridic, pentru lucrările în cauză.

2. Unificarea autorizațiilor de demolare și construire ulterioară. Persoanele care vor dori demolarea unor construcții și construirea altora, în același loc, nu vor trebui să obțină decât o singură autorizație, care va acoperi atât demolarea, cât și construirea ulterioară.

3. Modificări în procedura reautorizărilor. Momentul până la care se va putea obține reautorizarea (în baza aceleiași documentații, fără să fie necesară emiterea unui nou certificat de urbanism), în cazul neînceperii lucrărilor sau în cazul nefinalizării lor, în termen, va fi:

  • pe o perioadă de timp cel mult la fel de lungă precum termenul inițial, dacă lucrările nu au fost începute în termen;
  • în ceea ce privește lucrările începute, dar nefinalizate și față de care nu au fost aplicate măsuri de conservare, se va putea emite reautorizarea doar dacă întreruperea nu a fost mai lungă decât termenul de finalizare inițial; în caz contrar, continuarea lucrărilor se va putea face numai dacă va exista o expertiză tehnică relevantă. Mai multe detalii aici

Vezi și

Vești importante! Ce persoane vor putea ieși mai repede la pensie

Șeful de cabinet al lui Corneliu Coposu îl desființează pe Mihai Șora: Pe vremea când unii ‘sufereau pentru libertate’, alții erau uciși

Atenție, șoferi! Se dau amenzi usturătoare

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare