sursa foto:  Bugetul.ro, Pexels, Facebook

Ce se întâmplă cu termenul de valabilitate a adeverinței înlocuitoare a cardului național de sănătate! CNAS a făcut anunțul

Casa Națională de Asigurări de Sănătate a transmis miercuri, că, printr-un Ordin al președintelui CNAS s-a reglementat prelungirea valabilității adeverinței înlocuitoare a cardului național de asigurări de sănătate până la emiterea cardului duplicat.

Printr-un Ordin al președintelui CNAS, publicat în Monitorul Oficial, s-a reglementat prelungirea valabilității adeverinței înlocuitoare a cardului național de asigurări de sănătate până la emiterea cardului duplicat, transmite CNAS. Până acum, durata valabilității adeverinței era de 60 de zile, fiind astfel necesară emiterea periodică a unei noi adeverințe, până la emiterea noului card.

„Durata până la emiterea cardului duplicat poate depăși două luni, iar asigurații pot fi puși în situația neplăcută de a face drumuri repetate la casele de asigurări de sănătate. Măsura prelungirii duratei de valabilitate a adeverinței de înlocuire a cardului național duplicat implicit debirocratizează și fluidizează activitatea caselor de asigurări de sănătate și diminuează cozile de la ghișee” – a declarat Valeria Herdea, președintele CNAS.

Citește și: Medicamente compensate cu până la 100 la sută! CNAS a anunțat categoria de români care va avea parte de acest beneficiu

În ce condiții se emite adeverința de asigurat

Potrivit CNAS, această adeverință se emite pentru asigurații care depun la casa de asigurări de sănătate cererea de eliberare a cardului duplicat, în cazul pierderii, deteriorării, furtului cardului inițial sau a schimbării datelor de identitate ale titularilor, față de cele înscrise pe card. Ordinul prevede că cererea de eliberare a cardului duplicat, completată și semnată de titular sau, după caz, de reprezentantul legal ori împuternicitul acestuia, se poate transmite și prin poștă sau prin mijloace electronice de comunicare la distanță, cu condiția să fie însoțită de copia actului de identitate și, după caz, de alte acte doveditoare, precum și de dovada plății contravalorii cardului duplicat.

CNAS spune că solicitanților cardului duplicat li se poate transmite adeverința înlocuitoare prin mijloace de comunicare la distanță. Adeverințele emise până la data intrării în vigoare a ordinului menționat își păstrează perioada de valabilitate prevăzută în acestea. Se mai menționează faptul că persoanele asigurate care nu au avut niciodată card național de sănătate emis pot beneficia de servicii medicale, medicamente și dispozitive medicale fără să trebuiască să prezinte furnizorului o adeverință în locul cardului.

Vezi și: CNAS anunță o nouă obligativitate! Toți românii vor fi controlați anual

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare