sursa foto:  g4media.ro

Consilierul Olguței Vasilescu o consiliază și pe Violeta Alexandru, ministrul Muncii: E unica soluție

Cristian Vasilcoiu, consilerul Olguței Vasilescu de la Camera Deputaților, îi dă lecții gratuite ministrului Muncii, Violeta Alexandru.

Vasilcoiu spune că unica soluție pentru eliminarea adeverințelor de vehime în câmpul muncii este conectarea Casei de Pensii la baza de date a ANAF.

„Violeta Alexandru iar dă vina pe o guvernare anterioară, de data asta de dreapta!
Și iar minte poporul „cu televizorul”!
Acum confundă (cu intenție sau de puerilă) baza de date Revisal, a Inspecției Muncii, cu acele clasice cărți de muncă, scanate la Casele de Pensii.
Doar că Revisal-ul Inspecției Muncii e una, nici el nu contine date vechi, dar contine, oricum, date de bază, fără prime, sporuri, iar baza de date a Casei de Pensii e alta, și, ce sa vezi, cele două nu bat una cu alta.
In schimb, ministrul Muncii, Violeta Alexandru, fost angajat la Cotroceni înainte de a absolvi studii superioare la privat, apoi șef de organizație non-guvernamentală, dar ajuns în Guvern (ca să vedeți ce non-sens), aflat în campanie electorală pentru alegerile locale, bântuie ceva incoerent, fără a realiza ca unica soluție (și nici acesta completă) e conectarea cu baza de date a ANAF. Doar că acesta din urmă e sublimă, dar… nu exista.
Eu sunt curios cât de mult o adoră Orban și Pahontu de nu realizează că femeia e pe lângă orice subiect!
Dar, hei, tineti-o în funcție, să nu puneti, naiba, vreun destept, că nu am avea de cine sa mai râdem de trei ori pe zi!
P.S.: ca demnitar trebuie să identifici soluții, nu să te plângi pe Facebook, în miez de noapte, că există probleme! Că nu ești ziarist, să le semnalezi, ești demnitar, să le rezolvi! Mai ales că se plâng ziariștii că în Ministerul Muncii se încalcă grosolan Legea 544/2001 și că nimeni nu răspunde la cererile de informații de interes public! Și te mai și auto-declari cel mai transparent ministru, dar nu răspunzi mai nimănui!
P.S. 2: Violeta Alexandru a descoperit cuiul. Problema e veche și complexă, se formase un grup de lucru centralizat la nivel de Guvern, pentru o achiziție unitară de soft si hard, astfel încât bazele de date sa fie interconectate între ministere, dar, ce să vezi, au băgat ei moțiune sa vină la guvernare. Iar acum descoperă roata!”, scrie, pe Facebook, Cristian Vasilcoiu.

Ministrul Muncii acuză nu doar PSD-ul, ci și fosta guvernare de Dreapta

„Va fi, până la urmă, acces și pentru Casele de Pensii în Revisal. Indiferent de problemele găsite și nerezolvate, probleme vechi, voi schimba lucrurile în mandatul meu. Nu mai revin la “Nu se poate”. Se va putea. Însă, accesul în Revisal pentru Casele de Pensii înseamnă astăzi faptul că doar persoanele dispunând de informații după 1.04.2001 pot fi scutite de prezentarea adeverințelor de vechime.

Ce se întâmplă cu informațiile de dinainte? De ce nu sunt disponibile în format digital? De ce și astăzi oamenii sunt puși să vină cu adeverințe, unii să caute, cu mari eforturi, societățile la care au lucrat pentru diferite informații?

Situația găsită în sistem este gravă. Nu pot să înțeleg cum de nu a păsat nimănui de aceste probleme. Scris legi e ușor (marca PSD), mai greu este să rezolvi probleme concrete, de aplicare.

Și mie mi s-au prezentat lucrurile cât de complicat posibil, doar – doar o să renunț să mă mai interesez. Uite că nu renunț pentru că refuz ca România să fie captivă unor practici contrare modernizării ei.

Am mers astăzi la firul ierbii, alegând, aleatoriu, Casa de Pensii Dâmbovița, pentru a vedea cum stau lucrurile cu aceste cărți de muncă ne-scanate, situație care îi poartă pe oameni pe drumuri pentru depunerea de adeverințe.Am terminat ședința la Cartel Alfa și am plecat, fără anunț, la Târgoviște..

În perioada 2006 – 2008, Casele de Pensii au scanat cărțile de muncă. Nu toate, se estimează un procent de 80%. Verific, la sânge, procentul. Am cerut, desigur, explicații detaliate privind renunțarea, de către cei care au avut sarcină să facă scanarea, la obiectivul integrării tuturor informațiilor din Cărțile de muncă în sistem. Pentru mine lucrurile sunt simple: sunt informații deținute de o instituție, oamenii nu mai au de ce să le aducă ei. Să răspundă cei din sistem, cei care trebuie să le aibă.

Concluzia preliminară a documentării mele: scanările nu sunt de bună calitate. Casele de Pensii spun că nu pot avea încredere în corectitudinea informațiilor. Pe scurt, bani aruncați, timp irosit. Sunt oameni cărora nu le pasă că se irosesc resurse. Cineva nu și-a făcut treaba și cineva a decis să se renunțe, oprind practic România în loc cu câțiva ani și purtând pensionarii pe drumuri pe la angajatori/ITM, etc.

Forțez digitalizarea în toate domeniile gestionate de Ministerul Muncii și zi de zi am noi obstacole. Le depășesc. Apar altele. O spun direct: situația în care ne aflăm este cauzată, în mod direct, de nepăsare și de felul unora de a munci de mântuială. Pe principiul că nimeni nu va răspunde. De data aceasta, unii vor răspunde.

Îmi voi dedica timp lămuririi acestor probleme. În 2005, o Hotărâre de Guvern stabilea amenzi pentru persoanele fizice sau juridice care nu predau Cărțile de muncă la Casele de Pensii pentru preluarea informațiilor prin scanarea ce urma să fie făcută de INCSMPS, Institutul Național de Cercetare Științifică în Domeniul Muncii și Protecției Sociale. Cărțile de muncă au fost, fie la ITM-uri (acestea par intrate în cele 80% documente scanate), fie la persoane fizice fie la SRL sau societăți mai mari. Unele societăți nu mai există, altele au predat arhiva unor entități care nu au avize de eliberare documente.

Țara în care sistemul face tot posibilul să nu se modernizeze. Iar șefii să nu răspundă. Nu există asumare în sistemul public, din păcate, cei puțini care își asumă sunt acoperiți de cei care nu ar recunoaște că sunt slabi. În aceste condiții – să vină tot cetățeanul cu adeverințe semnate. Să răspundă el. Pe banii și nervii lui.

Voi face tot posibilul să vedeți schimbări.

#lamunca”, a scris, pe Facebook, Violeta Alexandru.

Vezi și

EXCLUSIV Probele care au ajuns pe masa DGA! Informații despre greul cercetat la ordinul lui Marcel Vela, după plângerea lu Dumitru Coarnă

Alertă pentru șoferi! Se dau amenzi de mii de lei pentru această faptă

Marcel Vela, somat de urgență: Cu ei să înceapă reorganizarea! Să le desființeze!

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare