sursa foto:  profit.ro

De azi, 1 martie 2021, se schimbă legea! Directiva UE trebuie aplicată și în România

Începând de astăzi, 1 martie 2021, se produce o importantă schimbare legislativă. România trebuie să se alinieze unei directive a Uniunii Europene. De luni, comercianții de electrocasnice din UE vor trebui să afișeze o nouă etichetă energetică. Practic, scara actuală de la A +++ la G va fi înlocuită cu o scară mai simplă și mai ușor de utilizat de la A la G, fără simbolurile plus (+). 

Noua etichetă va fi introdusă pentru frigiderele de uz casnic, congelatoare, mașini de spălat și mașini de spălat cu uscător, mașini de spălat vase, televizoare și afișaje electronice.

Din septembrie, vor urma sursele de lumină. Pentru toate celelalte grupuri de produse, precum aerul condiționat, încălzirea și prepararea apei calde, noile etichete vor fi introduse ulterior, informează Ministerul Energiei.

Schimbarea se produce în perioada 1-18 martie

În perioada 1 – 18 martie, comercianții cu amănuntul vor introduce noile etichete pentru primele grupuri de produse.

Trebuie precizat că modelele vechi de produse, care sunt vândute în următoarele luni, pot purta eticheta veche, dar nu mai trebuie vândute după noiembrie 2021.

Pentru sursele de lumină, noua etichetă energetică va fi introdusă la 1 septembrie 2021. Pentru vânzările online, eticheta energetică trebuie să fie afișată lângă prețul produsului sau, alternativ, clasa de eficiență energetică trebuie să fie afișată într-o „săgeată colorată” cu un link către eticheta energetică corespunzătoare.

De implementarea în România se va ocupa Direcția Eficiență Energetică, o autoritate competentă pentru aplicarea legislației-cadru, naționale și europene, privind normele de etichetare a produselor cu impact energetic: Legea nr. 121 din 18 iulie 2014 privind eficienţa energetică și regulamentele Uniunii Europene.

Vezi și

Situație dificilă pentru Guvernul Cîțu: Contribuțiile salariaților la fondul de pensii nu sunt suficiente pentru plata pensiilor

Veste bună de la Ministerul Finanțelor, pentru români! Începând cu 1 martie, populația va putea subscrie pentru titluri de stat

Situație scandaloasă! Mii de persoane încasează pensii speciale fără să fi plătit vreo contribuție la stat. Ce funcții au ocupat aceștia

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare