sursa foto:  stiribancare.ro

Dezastru pentru Raiffeisen: Amendă uriașă pentru practici incorecte

Raiffeisen, una dintre cele mai importante bănci din România, a pierdut procesul cu ANPC. Instanța s respins cererea de anulare a procesului prin care, în urma unui control al creditelor în franci, instituția a fost amendată cu 50 000 de lei pentru practici incorecte.

„Respinge plângerea ca neîntemeiată. Cu drept de apel în termen de 30 de zile de la comunicare, cerere care se depune la Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti”, se arată în decizia instanţei ca urmare a solicitării băncii de anulare a procesului verbal de contravenţie.

Directorul general al ANPC Paul Anghel a apreciat că decizia era firească ţinând cont de documente şi de fapte şi i-a felicitat pe juriştii instituţiei.

„Având în vedere atât documentele probatorii, cât şi situaţia de fapt, decizia reprezintă doar normalitatea. Tebuie felicitaţi şi juriştii din cadrul ANPC care au susţinut cauza în faţa instanţei”, a declarat pentru News.ro directorul general al ANPC Paul Anghel, care, după cotrolulul la Raiffeisen Bank, afirma că băncile trebuie să-şi modifice atitudinea şi abordarea în raport cu clienţii, iar, acolo unde există probleme, şi modul de calcul în contractele în derulare.

Banca a solicitat anularea procesului verbal de contravenţie prin care Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a amendat Raiffeisen Bank cu 50.000 de lei pentru practici incorecte, pentru că ar fi încălcat Legea 363/2007 privind combaterea practicilor comerciale incorecte pentru creditele în franci elveţieni acordate înainte de criză, în ceea ce priveşte modul de calcul al dobânzilor.

Printr-un ordin dat în octombrie 2017, după controlul la Raiffeisen Bank, ANPC a solicitat băncii aducerea contractelor de credit la momentul anterior deciziei de a nu informa clienţii cu privire la costurile creditului şi să propună un nou grafic de rambursare. Conform ordinului, graficul de rambursare urma să se raporteze la condiţiile de la momentul semnării contractului.

Controlul ANPC la Raiffeisen a fost declanşat după ce Grupul clienţilor cu credite în franci elveţieni a transmis mai multe  memorii la Secretariatul General al Guvernului (SGG ) şi la Administraţia Prezidenţială.

Vezi și Hagi, atac nemilos la ”CEI DE SUS”: “Suntem niște gâze! Oamenii de sus impart România cum vor”

Traian Băsescu aruncă bomba! Cine i-a „INTERZIS” gigantului Dedeman să creeze 2.000 de locuri de muncă

EXCLUSIV! Răsturnare de situație! De ce a fost rechemat, de fapt, ambasadorul României din Costa Rica – Ce funcție va avea Ion Vîlcu

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare