sursa foto:  zdg.md

Dezvăluiri din industria medicamentelor: Afacerea de sute de milioane de euro din spatele taxei clawback

Scandalurile din industria medicamentelor par fără sfârşit. După cel cu dezinfectanţii care a explodat ca urmare a tragediei din Clubul Colectiv, acum iese la iveală unul și mai dur. Lipsa medicamentelor de pe piaţa din România este în strânsă legătură cu taxa clawback, cea care a devenit un adevărat măr al discordiei, iar în spatele acesteia ar sta afaceri de sute de milioane de euro.

Plătim foarte mulţi bani pentru asigurări, dar când e vorba de sănătate, statul român ridică mereu din umeri. Problemele apărute în ceea ce privește aprovizionarea cu medicamente sunt rezultatul unui conflict între statul român și producătorii de medicamente. În acest conflict sunt implicați foarte mulți bani și asistăm la un război pe care autorităţile par să-l piardă în detrimentul pacienților, conform evz.ro.

Taxa de clawback, așa cum este ea aplicată în România, a reprezentat și reprezintă un element eficient de ținere în frâu a producătorilor de medicamente, care sunt nevoiți să trimită o parte din profitul lor direct către pacienți și reușește să echilibreze bugetul de sănătate. Fără această taxa de clawback sistemul de sănatate ar intra din nou în colaps, dar cifrele de afaceri ale producătorilor de medicamente s-ar dubla. Fostul şef CNAS, Lucian Duţă, face dezvăluiri incredibile dintr-o discuţie cu fostul preşedinte, Traian Băsescu.

Totul a început în 2008, când ministrul Sănătății din guvernul Tăriceanu, Eugen Nicolaescu, a dat eliminat plafonul de la farmacie fără să introducă un alt mecanism de control. Astfel, pacienții aveau acces la toate medicamentele, lucru care ne-a dus la faliment.

Se pare că acest lucru a făcut producătorii de medicamente să crească cifra de afaceri. De asemenea, din acel moment au fost alocați mai mulți bani pentru medicamente decât pentru spitale.

Potrivit sursei citate, Traian Băsescu și FMI au schimbat totul.

„I-am explicat, într-o discuţie avută la Palatul Cotroceni, că există mai multe soluții, dar singura viabilă este cea a aplicării taxei clawback, care era cea mai îndrăzneață și mai valorosă. I-am spus însă că va fi greu, sunt totuși 350 milioane de euro pe an. Mi-a spus că nu va fi nicio presiune diplomatică dacă voi introduce această taxă”, a spus fostul preşedinte CNAS despre discuţia cu fostul peşedinte.

Valoarea taxei de clawback este de aproximativ 350 de milioane de euro pe an și a stârnit în permanență nemulțumirea producătorilor de medicamente. Aceștia sunt nevoiți să plătească aproape 33 la sută din valoarea vânzărilor medicamentelor compensate.

Este o măsură bună? Unora li se pare că da, altora că nu, dar în mod cert a stabilizat fondul aferent bugetului de medicamente compensate. Mai mult, astfel se limitează creșterea necontrolată a prețurilor în zona medicamentelor compensate, se blochează prescrierea medicamentelor foarte scumpe în volum mare și se ține sub control o industrie care a dovedit că poate face o gaură la buget de un miliard de euro într-un an.

Producătorii de medicamente fac eforturi uriașe să convingă Guvernul României să renunțe la această taxă, întrucât un experiment reușit poate avea efect de contaminare și pentru alte țări din regiune.

Vezi și Inedit! Cum arăta mașina preferată a Regelui Mihai și ce s-a ales de ea-Costa un milion de dolari

ALDE vrea să pună o casieră fără experiență la conducerea Rompetrol! Cine este aceasta

Mare ATENȚIE! Până la 20 decembrie, toți salariații din România sunt OBLIGAȚI să facă asta!

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare