Direcția Generală Anticorupție face angajări după ureche. Ce servicii au avut înainte noii agenți

La finalul anului trecut, în cadrul Direcției Generale Anticorupție au fost făcute mai multe angajări. Selecția se pare că a fost însă făcută destul de haotic, având în vedere ce servicii au avut înainte noii agenți.

Începând cu 24 noiembrie 2023, la Direcția Generală Anticorupție (DGA) au fost angajați 17 agenți debutanți. Cu câteva săptămâni mai devreme, aceștia au absolvit o școală postliceală cu durata de aproape un an, din rețeaua Ministerului Afacerilor Interne (MAI).

(VEZI ȘI: Programul Noua Casă 2024, din România, a fost desființat de un reprezentant în Parlamentul European: „Cui i se adresează programul?”)

Modul hilar în care se fac angajările în cadrul Direcției Generale Anticorupție

Agenții debutanți  în cadrul Direcției Generale Anticorupție (DGA) sunt absolvenți de studii postliceale în trei școli de agenți de poliție/de pompieri și protecție civilă din Ministerul Afacerilor Interne (Câmpina, Cluj-Napoca și Boldești). Condiția principală pentru înscrierea la concursul de admitere era diploma de Bacalaureat. Absolvenții școlii de formare primesc gradul de agent de poliție și sunt încadrați ca debutanți pe o perioadă de stagiu de șase luni.

Declarațiile de avere depuse de agenți în momentul angajării la DGA arată că aceștia aveau venituri modeste înainte de a fi admiși la școala postliceală. Mai exact, o parte dintre ei aveau servicii din domeniul serviciilor, precum: casier la Lidl, recepționistă la o sală de fitness, agent call-center, paracliser și angajată a unui service auto.

Biroul de Presă al Direcției a transmis că, printre atribuțiile noilor angajați, se află ”sarcini și îndatoriri specifice organelor de poliție judiciară.”

„Conform prevederilor legale în vigoare, da, sunt agenți. De aceea, SNPPC, ne-ați auzit atât de des clamând lipsa unui ghid al carierei polițistului, pentru că dacă am face un ghid sănătos la astfel de structuri care lucrează în dosare mult mai complexe decât cele obișnuite ar trebui să ajungă polițiști cu experiență, polițiști din diverse domenii care au lucrat în diverse domenii de o complexitate mai mare cel puțin 5-10 ani.

De aceea, noi cerem și nu vom renunța la ideea unui ghid al carierei, astfel încât astfel de structuri și evoluția unui polițist să fie ghidate de un astfel de ghid sănătos gândit să nu mai avem astfel de situații”, a declarat Vasile Zelca, președintele SNPPC, potrivit G4media.ro.

Ce studii au agenții DGA

Poliția judiciară este constituită din ofițeri și agenți de poliție, specializați în efectuarea activităților de constatare a infracțiunilor și de strângere a datelor în vederea începerii urmăririi penale și de cercetare penală.

Direcția Generală Anticorupție a fost înființată în 2005, ca o structură specializată a Ministerului Afacerilor Interne pentru prevenirea şi combaterea corupţiei în rândul personalului ministerului.

„Polițiștii provin, de regulă, din rândul absolvenților programelor de studii universitare de licență sau master profesional pentru formarea ofițerilor de poliție ori din rândul absolvenților programelor de studii postliceale pentru formarea agenților de poliție, organizate de instituțiile de învățământ ale Ministerului Afacerilor Interne”, se arată în Statutul Polițistului.

(NU RATA: Mii de pensionari români loviți în plin! Ce s-ar putea întâmpla cu veniturile lor lunare dacă se aprobă taxa)

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare