sursa foto:  ziarulunirea.ro

Discuție în Guvern! Ce se întâmplă cu sistemul de asigurări sociale de sănătate

Guvernul discută joi un proiect de Ordonanță de Urgență care reglementează norme tranzitorii pentru anul 2019, astfel încât să nu se ajungă la un blocaj în sistemul de asigurări sociale de sănătate.

Promovarea acestui act normativ este determincată de „necesitatea reglementării cadrului legal astfel încât persoanele fizice care realizează venituri asupra cărora se datorează sau optează să plătească contribuţia de asigurări sociale de sănătate, potrivit Codului fiscal sa poată beneficia de calitatea de asigurat pentru anul fiscal următor si de drepturile care decurg din aceasta, pana la expirarea termenului de depunere al declarației unice”, se arată în nota de fundamentare.

Potrivit acesteia, „lipsa unor astfel de reglementări conduce la apariţia unor situaţii de natură a afecta dreptul la sănătate al cetăţenilor, care deşi au calitatea de asigurat, nu pot face dovada calităţii de asigurat în sistemul de asigurări sociale de sănătate şi nu pot beneficia de servicii medicale, medicamente şi dispozitive medicale”.

Conform prevederilor actuale ale Legii 95/2006, coroborate cu cele ale Codului fiscal, pentru persoanele care realizează venituri din drepturi de proprietate intelectuală și din activități independente, care depun Declaraţia unică privind impozitul pe venit, calitatea de asigurat în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate încetează la data de 31 decembrie 2018.

În aceasta situație, începând cu data de 1 ianuarie 2019 și până la noul termen de depunere al declarațiilor, persoanele mai sus menționate nu mai pot face dovada calităţii de asigurat în sistemul de asigurări sociale de sănătate, neputând astfel beneficia de servicii medicale, medicamente şi dispozitive medicale acordate în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate, deși după depunerea declarațiilor unice, contribuția de asigurări sociale de sănătate se va plăti pentru întreg anul 2019, fiind încălcat dreptul la sănătate al acestor categorii de persoane.

În acest context a fost elaborat proiectul de OUG, care prevede că aceste persoane au calitatea de asigurat în sistemul de asigurări sociale de sănătate până la data la care expiră termenul legal de depunere a declarației. Aceasta calitate încetează dacă persoanele nu depun o nouă declarație pentru perioada următoare, potrivit hotnews.ro

Vezi și

Lovitură puternică pentru acești români! Taxe și impozite mai mari începând de anul viitor-Vezi dacă ești pe listă

EXCLUSIV Prima reacție a lui Traian Berbeceanu, după ce mașina i-a fost făcută praf în accidentul de azi

ANAF dă alarma! Sunt vizați toți românii – 15 decembrie e termenul-limită

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare