sursa foto:  b365.ro

Eurostat: Economia europeană a încetinit

Produsul Intern Brut al zonei euro a înregistrat un avans de 1,2% în 2019, după o creştere de 1,8% în anul 2018, şi un avans de 2,4% în 2017, potrivit unei estimări preliminare publicate vineri de Eurostat, informează AFP.

Cu toate acestea, cifra comunicată de Eurostat este puţin mai optimistă decât ultimele prognoze ale Comisiei Europene, care în luna noiembrie a anului trecut miza pe o creştere economică de 1,1% în zona euro în 2019.

În cazul Uniunii Europene, estimarea preliminară a Eurostat arată că Produsul Intern Brut a înregistrat un avans de 1,4% în 2019, după o creştere de 1,9% în 2018. În acest caz, cifra comunicată de Eurostat este identică cu prognozele Comisiei Europene, care în luna noiembrie estima că PIB-ul UE va creşte cu 1,4% în 2019, 2020 şi 2021.

Eurostat precizează că în trimestrul patru comparativ cu trimestrul al treilea, Produsul Intern Brut atât în zona euro cât şi în UE a crescut cu 0,1%, după un avans de 0,3% în trimestrul al treilea în ambele zone.

În ritm anual, trimestrul patru 2019 comparativ cu trimestrul patru 2018, Produsul Intern Brut a înregistrat un avans de 1% în zona euro şi unul de 1,1% în UE, în ambele cazuri fiind vorba de creşteri mai mici decât cele înregistrate în trimestrul al treilea.

De asemenea, Eurostat a anunţat vineri că rata anuală a inflaţiei în zona euro a crescut uşor, în luna ianuarie 2020, până la 1,4%, de la un nivel de 1,3% înregistrat în luna decembrie 2019.

Cifra comunicată de Eurostat este în linie cu estimărilor analiştilor intervievaţi de către furnizorul de servicii financiare Factset. În pofida creşterii din luna ianuarie, inflaţia din zona euro este sub obiectivul ţintă al Băncii Centrale Europene (BCE), respectiv o creştere a preţurilor mai mică, dar apropiată de 2%.

Creşterea inflaţiei în zona euro în prima lună a acestui an se explică în principal prin majorarea preţurilor la alimente, băuturi alcoolice şi ţigări, care au înregistrat un avans de 2,2%. Urmează preţurile la energie, care au înregistrat o creştere de 1,8%, şi serviciile, cu un avans de 1,5%.

În schimb, datele Eurostat arată că inflaţia de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, a scăzut în luna ianuarie până la 1,1% de la un nivel de 1,3%, în luna decembrie.

Estimarea publicată marţi de Eurostat este una preliminară, urmând ca o estimare revizuită, precum şi datele privind inflaţia în Uniunea Europeană să fie date publicităţii în data de 21 februarie, conform Agerpres.

 

Vezi și

EXCLUSIV Au reinventat ‘Maimuța’! Cum te păcălesc șoferii Uber și Bolt

Aeroportul Otopeni, licitații și ‘băieții deștepți’

Atenție, Marcel Vela! Șeful Jandarmeriei și-ar fi ‘premiat’ iubita! Spor de 50%

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare