sursa foto:  mai.gov.ro

EXCLUSIV Blat între PSD și PNL? Cabinetul Orban își asumă secretizarea făcută de Guvernul PSD! Șefii din Poliție își ascundeau salariul și în ‘era Dăncilă’

Dezvăluire Bugetul.ro. Scandal uriaș în spațiul public, după ce Guvernul Orban a secretizat salariile din instituțiile de apărare, ordine publică și siguranță națională. Mai mult, Guvernul Orban, prin ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, și-a asumat această modificare.

Bugetul.ro vă dezvăluie astăzi că inițiativa privind secretizarea salariilor din instituțiile de forță ale statului nu-i aparține Cabinetului Orban, ci Guvernului PSD. Guvernul Orban doar a făcut mai clar acest demers.

Concret, prin Ordonanța de Urgență nr. 1/2020, Guvernul Orban a modificat Art. 33 din Legea nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, precizând că instituțiile de apărare, ordine publică și siguranță națională sunt exceptate de la prevederile prin care autoritățile și instituțiile publice sunt obligate să facă publice salariile propriilor angajați.

Totuși, la Art. 86, alin. (4), din aceeași Lege a salarizării, lege ce aparține social-democraților, se precizează că soldele lunare ale personalului militar, respectiv salariile lunare ale poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare sunt confidenţiale, instituţiile din sistemul de apărare, ordine publică şi securitate naţională având obligaţia de a lua măsurile necesare pentru asigurarea confidenţialităţii”.

De altfel, șefii din Poliție începuseră să-și ascundă veniturile încă de pe vremea Guvernului Dăncilă.

Și vă dăm exemplu un caz pe care Bugetul.ro l-a prezentat în exclusivitate. Fostul șef al Poliției Caracal, Nicolae Mirea, și soția sa, Violeta Mirea, fostă șefă a Poliției Rurale Osica de Sus, unde este arondată și comuna Dobrosloveni (n.r. – localitatea de baștină a Alexandrei Măceșanu), s-au prevalat de Art. 86 din Legea salarizării pentru a-și blura veniturile.

Vezi și EXCLUSIV Fostul șef al Poliției Caracal și soția sa, proaspăt pensionați, au încercat să-și ascundă veniturile?

Când am dezvăluit faptul că soții Mirea, acum pensionați, și-au ascuns veniturile, IPJ Olt ne-a transmis că operațiunea s-a făcut „la solicitarea Agenției Naționale de Integritate, prin Direcția Generală Management Resurse Umane din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, în conformitate cu prevederile art. 86, alin. 4 – Secțiunea a XI-a din Legea nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice”.

„În referire la publicarea declarațiilor de avere ale polițiștilor pe site-ul de internet al Poliției Române, vă comunicăm faptul că veniturile realizate au fost acoperite(blurate) la solicitarea Agenției Naționale de Integritate, prin Direcția Generală Management Resurse Umane din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, în conformitate cu prevederile art. 86, alin. 4 – Secțiunea a XI-a din Legea nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice “soldele lunare ale personalului militar, respectiv salariile lunare ale polițiștilor și funcționarilor publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare sunt confidențiale, instituțiile din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională având obligația de a lua măsurile necesare pentru asigurarea confidențialității”, a precizat, pentru Bugetul.ro, IPJ Olt.

Ce spune Marcel Vela

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, susține că „nu este vorba despre secretizare, ci de a nu încălca o lege care ține de siguranța națională”.

Vezi și Alertă în MAI! După semnalul lui Dumitru Coarnă, polițiștii se pensionează pe capete!

„Este vorba despre întregul sistem de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, în sensul că pot fi publicate doar cifrele care ţin de nivelul de salarizare, dar organigrama şi numele celor care ocupă anumite funcţii şi au anumite salarii ţin de siguranţa naţională, este secret de serviciu. Cred că multe servicii secrete externe ar da foarte mulţi bani ca să afle organigrama de la MApN sau de la MAI sau de la un serviciu secret românesc. Aşadar, nu este vorba despre secretizare, ci de a nu încălca o lege care ţine de siguranţa naţională”, a spus vineri, la Timişoara, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela.

Ce s-a introdus prin OUG nr. 1/2020

„La articolul 33, după alineatul (4) se introduce un nou alineat, alineatul (5), cu următorul cuprins:
(5) Prevederile alin. (1)-(4) nu se aplică instituțiilor de apărare, ordine publică și siguranță națională”, se arată în textul Ordonanței de Urgență a Guvernului Orban.

Conform Art. 33, alin. (1), „toate autorităţile şi instituţiile publice enumerate la art. 2 alin. (1) şi (3) vor publica la sediul propriu şi pe pagina proprie de internet, în datele de 31 martie şi 30 septembrie ale fiecărui an, şi vor menţine publicată o listă a tuturor funcţiilor din autorităţile sau instituţiile publice respective ce intră în categoria personalului plătit din fonduri publice, cuprinzând următoarele:
a) salariul de bază, solda funcţiei de bază/salariul funcţiei de bază, indemnizaţia de încadrare sau
indemnizaţia lunară, după caz;
b) tipul, baza de calcul, cota procentuală, valoarea brută a sporurilor, compensaţiilor, adaosurilor, primelor
şi premiilor eligibile pentru fiecare funcţie, precum şi baza legală a acordării acestora;
c) valoarea anuală a voucherelor de vacanţă care urmează să fie acordate pentru o perioadă lucrată de un
an, precum şi baza legală a acordării acestora;
d) valoarea anuală a indemnizaţiei de hrană care urmează să fie acordată pentru o perioadă lucrată de un
an, precum şi baza legală a acordării acesteia;
e) orice alte drepturi în bani şi/sau în natură, dacă este cazul, precum şi baza legală a acordării acestora;
f) orice informaţii cu privire la posibile limitări ale venitului salarial, precum şi baza legală a acestora.

Potrivit Art. 33, alin. (2), nerespectarea prevederilor alin. (1) atrage răspunderea contravenţională a conducătorului autorităţii sau instituţiei publice în cauză şi se sancţionează cu amendă între 5.000 şi 10.000 lei.

Vezi și EXCLUSIV Se încing spiritele! Fostul om al lui Traian Băsescu, făcut praf: Nu i s-a propus niciodată

E oficial! Se dau amenzi uriașe sau ore de muncă în folosul comunității pentru această faptă

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare