politie politia politisti

sursa foto:  mediafax.ro

EXCLUSIV Controverse în privința transformării medicilor veterinari în polițiști: ‘Mi se pare o lipsă de respect față de polițiștii care au făcut o școală’

Bugetul.ro v-a dezvăluit că, în urma înființării Poliției Animalelor, un anumit număr de medici veterinari vor fi transformați în polițiști.

O reprezentantă a ONG-urilor care au luat parte la dezbaterea, ce a avut loc vinerea trecută, la Ministerul de Interne, privitoare la înființarea Poliției Animalelor a criticat această măsură.

Ea a susținut că este„o lipsă de respect față de polițiștii care au făcut o școală”.

Vezi și EXCLUSIV Transfer de trupe în Poliția Română! Medicii veterinari devin polițiști

În replică, directorul de la Resurse Umane din MAI, Valentin Minoiu, a declarat că, la ora actuală, nu există o altă posibilitate pentru implementarea rapidă a actului normativ.

Mai mult, Minoiu a subliniat că acesta nu va fi singur mod în care se va umple schema structurii de specialitate nou-create și că este doar o variantă de început.

În plus, Valentin Minoiu a susținut că, după ce vor fi făcuți poliști, medicii veterinari vor trece prin toate probele la care este supus un polițist activ.

Aniția Costescu: Faptul că vrem să încadrăm în meseria de polițist un funcționar public, care oricum și-a dovededit incapacitatea în diferite situații, mi se pare, totodată, o lipsă de respect față de polițiștii care poartă acea uniformă și care au făcut o școală.

Propun o mărire a efectivului Poliției Române și module speciale de parcurs pentru cei care sunt încadrați în structura Poliției Animalelor și, bineînțeles, aceștia să fie pregătiți pentru a prelua animalul cum se cuvine.

Vezi și Dezbatere cu scântei la Ministerul de Interne! ‘Cum stabilește milițianul?’, ‘Pentru a vă dovedi că nu suntem milițieni’

„Toți cei care vor face obiectul transferului vor trece prin toate testele pe care le desfășoară orice persoană care îndeplinește statutul de polițist”

Valentin Minoiu, director Resurse Umane MAI: Legat de această preocupare ce se întâmplă cu personalul care, în urma Art. 3, ajunge să dobândească statut de polițist, într-o intervenție anterioară s-a făcut referire la un eventual conflict de interese, precizez faptul că nu se pune problema de un conflict de interese, pe de-o parte, iar, pe de altă parte, nu luăm pe oricine  de pe stradă și-l îmbrăcăm într-o uniformă și de mâine este polițist.

Acel articol care vorbește despre preluarea, prin transfer, fără concurs, nu derogă de la altceva decât de la această modalitate a unui concurs adresat oricărei categorii de absolvenți de studii de specialitate din România, ci pentru că vrem să operaționalizăm foarte repede această structură nou-creată.

Grupul țintă pentru ocuparea acelor posturi care vor fi create va fi reprezentat, într-o primă etapă, din personalul deja specializat.

Dacă experiențele anterioare au reliefat că acest personal nu a fost foarte eficient acolo unde el și-a desfășurat activitatea, serviciul public respectiv nu a fost prestat așa cum trebuia – ăsta e și unul dintre rolurile pe care îl asigură acest act normativ nou: acela de a impulsiona, prin crearea acestei noi structuri, această activitate.

Prin urmare, persoanele care vor ajunge să îndeplinească statutul de polițist vor îndeplini –  atenție! – derogare de la formula concursului public. În schimb, toți cei care vor face obiectul transferului vor trece prin toate testele pe care le desfășoară orice persoană care îndeplinește statutul de polițist. Va trebui să îndeplinească toate condițiile prevăzute de lege pentru a dobândi statutul de polițist, modalitatea tehnică fiind transferul.

Când persoana de specialitate de medicină veterinară ajunge să dobândească statutul de polițist, în prima perioadă a noului statut urmează o formulă de pregătire: curs de inițiere în carieră, unde dobândește și restul de abilități și deprinderi specifice muncii de Poliție, prin care vor ajunge să le pună în aplicare, odată cu începerea activității în noua structură.

Prin urmare, nu trebuie să vedem că această modalitate este singura care va umple schema structurii de specialitate nou-create, ci că este modalitatea cea mai rapidă, cea mai eficientă, ca acest act normativ să apară și să fie implementat.

Nu există o altă posibilitate, decât dacă transferăm persoane specializate în medicină veterinară.

Vineri, la sediul Ministerul de Interne, a avut loc o dezbatere cu reprezentanții mai multor ONG-uri, în vederea stabilirii cadrului legislativ al înființării Poliției Animalelor. La dezbatere a participat și Norocel Stroe, secretar de stat în Ministerul de Interne, Ionel Babuș, consilier al ministrului Marcel Vela, precum și chestorul Florentin Brăcea, adjunct al șefului IGPR. Totodată, mai multe persoane, printre acestea aflându-se și reporterul Bugetul.ro, Eugen Dinu, au participat și prin videoconferință.

Vezi și

Dezbatere cu scântei la Ministerul de Interne! ‘Cum stabilește milițianul?’, ‘Pentru a vă dovedi că nu suntem milițieni’

Document. Nebunie! Guvernul Orban a luat-o razna! Se solicită prezentarea mortului, la eliberarea pașaportului

Cozmin Gușă, dezvăluiri incendiare despre fostul șef al SRI George Maior: ‘Face parte din Echipajul lui George Soros’

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare