sursa foto:  ziarmm.ro

EXCLUSIV Ieșire a polițiștilor: Guvernul și CNSU cunosc că aceste Hotărâri de Guvern sunt nelegale, dar se folosesc de ele pentru a introduce cumva frica în rândul populației

Bugetul.ro a discutat, luni, cu președintele Sindicatului Europol, Cosmin Andreica. Am vrut să aflăm și părerea Europol în ceea ce privește introducerea noilor restricții și a Certificatului Verde în centrele comerciale și în magazinele neesențiale.

Cosmin Andreica a declarat, pentru Bugetul.ro, că aceste Hotărâri ale Guvernului și ale CNSU sunt nelegale, iar cei care le iau sunt conștienți de acest fapt. Însă, spune Andreica, mai-marii statului se folosesc de ele pentru „a produce efectul pe care ei și-l doresc, respectiv să introducă cumva frica în rândul populației, pentru a-și îndeplini dezideratele lor”.

„Aceste hotărâri ale CNSU și aceste hotărâri, acte administrative, ale Guvernului, la momentul la care vorbim noi, reprezintă o încălcare flagrantă a democrației și a statului de drept. De ce vă spun acest lucru? Pentru că acești oameni, aceste persoane care sunt în aceste funcții publice, ce au astfel de atribuții, cunosc faptul că până la momentul în care Hotărârile de Guvern vor fi anulate, pentru că limitează, condiționează anumite drepturi constituționale, deja aplicabilitatea acelor HG-uri nu va mai exista. Adică va fi deja în vigoare o altă Hotărâre de Guvern.

Și am văzut cazul de la Cluj, primul care s-a judecat în faza de apel la ÎCCJ, unde motivarea instanței este exact în sensul încălcării drepturilor constituționale și a faptului că asemenea limitări ale drepturilor constituționale se pot opera doar prin lege, nu prin acte administrative ale Guvernului. Ulterior, noi vedem încă trei Hotărâri de Guvern care au fost anulate în fond și s-a menținut soluția din fond la ÎCCJ. Deci, practic, acum, în timp ce vorbesc cu dumneavoastră, Guvernul și cei care fac parte din CNSU cunosc interpretarea instanței, cunosc că aceste Hotărâri de Guvern sunt nelegale, însă, până la anularea lor în instanță, ei se folosesc de ele pentru a produce efectul pe care ei și-l doresc, respectiv să introducă cumva frica în rândul populației, pentru a-și îndeplini dezideratele lor”, a declarat, pentru Bugetul.ro, președintele Europol.

Vezi și EXCLUSIV Polițiștii, după dezvăluirea făcută de Bugetul.ro: ‘Sunt situații în care investigatorii DGA au provocat polițiștii rutieri, au aruncat bani în mașină’

Cum reacționează polițiștii la noile restricții?

„Vă dați seama că și polițiștii nu mai sunt în aceeași situație ca în starea de urgență, când au răspuns la apelul președintelui, la acel moment, și al premierului Ludovic Orban, al Guvernului, de a fi foarte riguroși în aplicarea legii ș.a.m.d., pentru că, ulterior, am constatat că noi am fost țapi ispășitori la ceea ce s-a întâmplat în acel moment.

Vezi și SURSE DGA a ‘călcat’ Brigada Rutieră! Rețineri pentru luare de mită și primire de foloase necuvenite!

„Polițiștii nu mai cred în aceste acte normative pe care trebuie să le aplice”

(…) Sigur că, la acest moment, nici polițiștii nu mai cred în aceste acte normative pe care trebuie să le aplice. Mai mult decât atât, niciuna din aceste activități stabilite, cum ar fi asigurarea accesului în mall-uri, de exemplu, efectiv în acele județe unde polițiștii au fost folosiți ca să verifice clienții care intră în mall, n-au făcut altceva decât să ofere un serviciu operatorului economic, gratuit, pe banii dumneavoastră și pe banii cetățenilor. Nu se poate așa ceva, este inadmisibil!”, a subliniat Cosmin Andrei, în discuția purtată cu Bugetul.ro.

Vezi și EXCLUSIV Reacție a polițiștilor la adresa Guvernului și a CNSU, după introducerea noilor restricții: ‘Sarcinile trasate rup din timpul alocat îndeplinirii adevăratelor atribuții de serviciu’

Ce spun celelalte sindicate

Președintele executiv al SNPR DECUS, Bogdan Bănică, a declarat, pentru Bugetul.ro, că noile sarcini trasate rup din timpul ce ar trebui alocat pentru adevăratele atribuții ale polițiștilor.

Vezi și EXCLUSIV S-a vrut director în Poliția Română, dar s-a făcut de râs! Rămas singur în concurs, un comisar-șef a luat doar 4,85

Gestionarea execrabilă a crizei pandemice și incoerența măsurilor restrictive afectează, în mare măsură și activitatea de zi cu zi a colegilor mei.

Evident că sarcinile trasate în cadrul acțiunilor pe linia Legii 55/2020 “rup” din timpul alocat îndeplinirii adevăratelor atribuții de serviciu, calitatea serviciului polițienesc în slujba cetățeanului având de suferit.”, a precizat, pentru Bugetul.ro, Bogdan Bănică.

SNPPC: „Nu avem o problemă cu purtarea măștii de protecție în zonele aglomerate”

În urmă cu circa două săptămâni, președintele SNPPC, Marius Ionescu, declara, pentru Bugetul.ro, că sindicatul său nu are nicio problemă cu purtarea măștii de protecție în spațiul public, în zonele aglomerate.

Marius Ionescu ne-a explicat că ar fi trebuit introdusă testarea la frontieră atât a persoanelor vaccinate, cât și a celor nevaccinate. Însă, nici acum autoritățile decidente nu au dat curs la solicitările sale.

Noi nu avem o problemă cu purtarea măștii de protecție în spațiul public, în zonele aglomerate, subliniez lucrul ăsta. Pentru că i-am și transmis ministrului de Interne și văd că domnia sa a modificat acel ordin, pentru că este aberant să porți masca de protecție dacă desfășori activități individuale, adică dacă tu mergi pe stradă și ești singur. Și iar, am mai spus-o, măsurile astea, care sunt la ora actuală, sunt depășite, pentru că nu s-a început cu un lucru elementar: cu testarea la frontieră. 

(…) La frontieră, toată lumea trebuia testată. Indiferent că ai trecut prin boală, că n-ai trecut prin ea, că ești vaccinat, că nu ești vaccinat, toată lumea trebuia testată la frontieră”,a afirmat, pentru Bugetul.ro, șeful SNPPC.

Vezi și EXCLUSIV Polițiștii fac acuzații grave: Decesele cauzate de Covid puteau fi evitate! Și vaccinații, și nevaccinații trebuiau testați la frontieră

 

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare