sursa foto:  observi.ro

Farewell, Marea Britanie! Moment istoric în Parlamentul European

Parlamentul European a aprobat, miercuri, într-o atmosferă încărcată de tensiune și emoție, Acordul de Retragere a Marii Britanii din UE, cu 621 de voturi pentru și 48 împotrivaă, acesta fiind actul oficial de ieșire din UE.

Consiliul urmează să acorde mâine aporobarea finală. La finalul ședinței de vot, eurodeputații a cântat în cor, ținându-se de mân, Auld Lang Syne, o piesă tradițională scoțiană interpretată la sfârșit de an în semn de la revedere.

La finalul ședinței, președintele PE. David Sassoli, a semnat acordul.

A fost un moment istoric, cu o invazie de jurnaliști la Bruxelles. Marea Britanie a ieșit din UE după 47 de ani de apartenență la piața comună, fiind unul dintre fondatorii Uniunii. Este prima țară care părăsește blocul comunitar.

Am urmărit o ședință plenară încărcată de emoție, cu discursuri presărate de declarații sentimentale, sloganul ”la revedere, dar nu adio” la ordinea zilei, cu îmbrățișări în plen între europarlamentarii britanici, lacrimi și promisiunea revenirii, dar și cu momente de tensiune generate de Nigel Farage și de eurosceptici.

Liderul partidului Brexit și-a ținut ultimul discurs sfidând din nou în mod ostentativ regulile din PE, cu steagul Marii Britanii pe pupitru.

Mai puternice totuși decât emoțiile despărțirii de UK au sunat avertismentele oficialilor europeni și ale liderilor din Parlamentul European.

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, le-a transmis britanicilor că se pot bizui mai departe pe prietenia UE, dar a averitzat că ”nu vom expune companiile europene unei concurențe neloiale”. Altfel spus, Marea Britanie nu va putea evita respectarea standardelor europene.

”Nici un parteneriat nou nu va puta evita respectarea standardelor europene”, a avertizat von der Leyen în plenul Parlamentului European. Șefa comisiei și-a încheiat discursul în ton cu atmosfera emoționanță din hemiciclu cu un citat dintr-un poet, deisgur, britanic: ”Doar în agonia despărțirii vedem cât de adâncă e dragostea. Vă vom iubi întotdeauna. Trăiască Europa!”

A venit apoi rândul liderului grupului PPE, Marcus Weber, să atragă atenția britanicilor că Regatul Unit va deveni o țară terță, prin urmare regulile se vor schimba.

”Guvernul britanic a limitat perioada de tranziție, dar nu vom perimte ca UE să fie pusă sub presiune pentru a ajunge cu grabă la un acord. Trebuie să ne reamintim că atunci când esti parte a Uniunii te bucuri de avantajele ei, dar când nu mai esti pierzi. Nu permitem un Singapore lângă Europa. Norvegiei și Elveției le-am spus că pot avea acces pe piața unică doar cu libertate de circulație. Acest lucru îl vom spune și lor”, a anunțat liderul celui mai puternic grup parlamentar din PE, Marcus Weber.

Liderul grupului socialiștilor, Garcia Perez, n-a ratat însă momentul să lanseze un mic atac ideologic. ”Trebuie să-i denunțăm pe liderii politici care au influențat și manipulat poporul britanic. Dreapta a ajns să fie devorată de extrema dreaptă. UE înseamnă mai mult decât o piață și trebie să meargă înainte”, a punctat lidera socialiștilor.

În fine, alți lideri de grupuri politice (Renew Europe) au avertizat că britanicii nu vor mai putea acuza de acum încolo UE și că vor fi singurii responsabili de soarta lor sau că după ieșirea Marii Britanii s-ar putea să urmeze și alte țări care vor părăsi blocul comunitar (liderul GUE).

Liderul partidului Brexit, Nigel Farage, a oferit ultimul său spectacol în plenul Parlamentului European.

”Sunteți buni la a-i determina pe oameni să voteze din nou”, a spus Farage cu referire la votul Constituției Europene, ”dar britanicii sunt prea mari pentru a fi obligati să voteze de la spate”, a strigat Farage în aplauzele europarlamentarilor britanici pro-brexit.

”Nu avem nevoie de Comisia Europeană, nu avem nevoie de CJUE. Vă promit că noi iubim Europa dar urâm Uniunea Europeană. Eu cred că aici începe sfârșitul acestui proiect, este greșit. Este antidemocratic. Cei care sunt aici nu pot fi trași la răspundere de către electorat”, a declarat Farage spre indignarea multor europarlamentari.

Nigel Farage s-a declarat fericit că britanicilor nu le va mai spune nimeni cât să pescuiască, că ”scaă pe Guy Verhofstadt” și că ”nimeni nu-i va mai vorbi de sus”. Liderul partidului Brexit și-a instalat ostentativ steagul Marii Britanii pe pupitru.

Președinta de ședință și-a pierdut la un moment dat cumpătul: Plecați, plecați cu steagurile voastre cu tot, cu referire directă la europarlamentarii pro-Brexit.

Dar cei mai frustrați au fost europarlamentarii irlandezi, care se văd nevoiți să plece din PE împotriva voinței electoratuluil lor.

Ziua de vineri, 31 ianuarie, va marca începutul a ceea ce ar putea fi o grea bătălie în vederea finalizării unui acord comercial până la sfârşitul anului, ca să nu mai vorbim despre problemele „necomerciale” care vor trebui şi ele soluţionate, cum ar fi cooperarea în domeniul informaţiilor, în cel al pescuitului, în privinţa datelor, educaţiei şi a cooperării în domeniul cercetării.

Înaintea Crăciunului, Comisia Europeană a stabilit 30 de etape în privinţa ratificării obiectivelor sale, iar ele urmează să fie parafate de statele membre în cadrul unei reuniuni programate pe 25 februarie, informează g4.

Vezi și

A apărut lista remanierii! Cine sunt miniștrii care ar putea fi executați? Out din Guvernul Orban?

Semnalul de alarmă a fost tras! Ce se întâmplă cu polițele RCA

EXCLUSIV Probele care au ajuns pe masa DGA! Informații despre greul cercetat la ordinul lui Marcel Vela, după plângerea lu Dumitru Coarnă

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare