sursa foto:  secundatv.ro

Guvernul Grindeanu ne îndatorează pe viață! Câți bani au împrumutat acum

Cum își onorează promisiunile Guvernul Grindeanu? Câți bani au împrumutat să plătească salariile promise românilor?

Guvernul a mai împrumutat 900 de milioane de euro, bani, care se presupune ca vor susține cheltuielile statului, salarii și asistență socială, dar și refinanțării datoriei publice.

Până acum, Finanțele au contractat deja credite de aproape 4,7 miliarde de euro, în special de pe piața locală, cel mai mare împrumut fiind realizat pe 10 aprilie, când ministerul a atras de pe piața externă 750 milioane de euro, cu scadență în 2035.

În anul 2017, volumul total al împrumuturilor ce urmează a fi lansate de MFP pe piața internă prin emisiuni de titluri de stat este determinat de nivelul previzionat al deficitului bugetar, de 2,96% din PIB (circa 24 de miliarde lei, echivalentul a circa 5,27 miliarde euro), care urmează să fie finanțat în proporție de 65% de pe piața internă și 35% de pe cea externă. Cu toate astea, dobânzile de pe piața bancară locală sunt din ce în ce mai  mari, cu peste un punct procentual față de valorile de la finele anului 2016. În unele cazuri, statul a acceptat să plătească și până la 4,8-4,9% pentru sumele atrase. Prin comparaţie, în septembrie 2016, România se împrumuta la un cost mediu de sub 3,2%, iar în decembrie plătea băncilor locale aproximativ 3,5 – 3,6%.

Vezi și Surprinzător! Cu cât își VÂND Zoltan Teszari și RCS & RDS acțiunile

Ce semnificații au dat de fapt britanicii gestului involuntar al lui Iohannis

Spectacol total! Liviu Mihaiu, acuzații fără precedent la adresa unui jurnalist renumit: „Este agent acoperit!”

De asemenea, MFP are în vedere atragerea de resurse financiare de pe piețele externe prin emiterea de euro-obligațiuni într-un volum de 2,5 – 3 miliarde euro (echivalent), pentru consolidarea rezervei financiare în valută existentă la dispoziția Trezoreriei Statului. În plus, va efectua trageri din împrumuturi contractate de la instituții financiare internaționale în valoare de 0,6 miliarde euro. MFP mai are în vedere emiterea unui volum de titluri de stat pe piața internă în valoare de 48 – 50 miliarde lei (peste 10,5 miliarde euro).

Continuare pe România Liberă

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare