sursa foto:  bnr/pexels

Imaginea lui Mugur Isărescu, folosită într-o înșelătorie! Ce spune Banca Națională a României

Banca Națională a României avertizează că a apărut o nouă, care de această dată, folosește imaginea Guvernatorului lui Mugur Isărescu. BNR a transmis printr-un comunicat de presă că frauda financiară folosită este de tip deepfake, folosind imaginea lui Mugur Isărescu.

Pe mai multe platforme și rețele de socializare, au apărut în ultima perioadă postări tip deepfake care îl implică pe guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu. Videoclipurile care circulă pe internet prezintă imaginea și vocea guvernatorului BNR, care încearcă să convingă publicul să facă investiții financiare pe o platformă. Potrivit comunicatului Băncii Naționale, infractorii folosesc fraudulos imaginea și vocea lui Mugur Isărescu pentru a convinge publicul să facă investiții financiare pe o platformă inexistentă.

În ultima perioadă, pe mai multe platforme și rețele de socializare, au apărut postări tip deepfake care îl implică pe guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu. Deepfake, conform proiectului de lege privind utilizarea responsabilă a tehnologiei, reprezintă orice conținut falsificat de tip imagine, audio și/sau video realizat cu ajutorul inteligenței artificiale, astfel încât să creeze aparența că o persoană a spus sau a făcut lucruri pentru care nu și-a dat consimțământul, care în realitate nu au fost spuse sau făcute de acea persoană.

Imaginea Andreei Esca folosită pentru înșelătorii

Imaginea prezentatoarei Știrilor ProTV, Andreea Esca este folosită pentru a păcăli vigilența românilor care cred în îmbogățirea peste noapte. Infractorii au clonat prima pagină a site-ului PROTVPLUS.RO și au publicat un interviu închipuit, realizat cu Andreea Esca, în care prezentatoarea Știrilor PRO TV promovează o platformă financiară care promite venituri consistente cu o investiție inițială de doar 250 de euro. Andreea Esca se delimitează de implicarea în această scamatorie online și susține că imaginea ei este folosită tendențios și ilegal pentru a induce în eroare oamenii.

„Toată nebunia acestor fake news a ajuns la mine foarte ciudat. Acum câțiva ani, când o artistă foarte cunoscută și dragă mie, o doamnă inteligentă, de peste 70 de ani, m-a sunat să mă întrebe de unde poate cumpăra nu știu ce chestie de slăbit pe care a văzut că o promovez. Nu înțelegeam despre ce vorbește, mai ales că eu nu am luat nimic de slăbit vreodată și nici nu am recomandat vreodată așa ceva. Mi-a povestit că a citit pe net și mi-a trimis link-ul.

Nu mi-a venit să cred că există oameni care se pot ocupa cu asemenea înșelătorii, în care foloseau nu numai imaginea mea, dar și a postului de televiziune, cu un interviu fals, cu poze… ceva incredibil. Sunt atât de bine construite aceste minciuni încât pot cădea ușor în capcană chiar și oameni educați. Au urmat nenumărate asemenea scam-uri pentru produse sau, pur și simplu, pe subiecte ciudate”, a spus Andreea Esca

Citește și: ANAF, semnal de alarmă către români! Înșelătoria care a pus pe jar autoritățile

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare