sursa foto:  Facebook, Pixabay

Lege drastică după tragedia produsă de Vlad Pascu, în stațiunea 2 Mai! Documentul a fost semnat de Klaus Iohannis | UPDATE

Camera Deputaților a aprobat o nouă lege, numită „2 Mai”. Proiectul a venit ca urmare a tragediei pe care a produs-o în apropierea stațiunii, în august 2023. În acest context, traficanții de substanțe interzise vor avea pedepse mult mai aspre!

UPDATE: Miercuri, 20 martie, Klaus Iohannis a promulgat „legea 2 Mai”. Odată cu intrarea reglementării în Monitorul Oficial, nu va mai exista posibilitatea de pedeapsă sub supraveghere pentru traficanți de droguri de mare risc, care vând substanțele în România sau în străinătate.

Legea are ca obiect de reglementare completarea Legii nr.143/2000, dar şi modificarea Legii nr.194/2011, în sensul majorării cuantumului pedepselor pentru cei care comit infracțiunile amintite. Camera Deputaților a aprobat proiectul cu 250 de voturi „pentru” şi 21 „împotrivă”, în urmă cu două săptămâni.

Știrea inițială

În august 2023, Vlad Pascu s-a urcat la volan sub influența unui „cocktail” de substanțe interzise. A lovit un grup de tineri. Doi dintre cei loviți au murit pe loc, respectiv Roberta și Sebastian. Prietenii lor au ajuns în spital, unde și-au petrecut zile bune. Odată cu mediatizarea tragediei, a ieșit la iveală că șoferul era consumator fidel de droguri, de ani buni.

Cetățenii s-au revoltat când au citit despre caz, dar și liberalii, care au decis să vină cu o lege mult mai drastică pentru cei care vând substanțe interzise. Astfel, politicienii speră că vor reuși să oprească noi tragedii.

CITEȘTE ȘI: Judecătoarea care a întrebat dacă tânărul ucis de Vlad Pascu este în sală ar putea fi dată afară din magistratură! Ancuța Ioana Popoviciu va fi anchetată de Inspecția Judiciară!

Ce presupune noua lege

Proiectul de lege vine în completarea Legii 43/2000 și în modificarea Legii 194/20211. Cuantumul pedepselor care vor fi acordate pentru cei ce fac trafic cu droguri de mare risc va fi mai mare. De asemenea, nu va mai exista varianta în care să îți poată efectua pedeapsa sub supraveghere, în afara închisorii.

În proiectul care a ajuns deja pe masa lui Klaus Iohannis, pe data de 5 martie, se arată:

„Fapta persoanei care, fără a deține autorizaţie eliberată în condiţiile prezentei legi, efectuează fără drept operaţiuni cu produse ştiind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la trei la 10 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi, dacă fapta nu constituie o infracţiune mai gravă”.

Așadar, traficanții de droguri vor primi până la 10 ani de închisoare și chiar voi râne fără anumite drepturi! Măsura vine după ce s-a aflat că Vlad Pascu și prietenii săi reușeau să cumpere substanțe interzise fără nicio problemă, de ani buni.

Tot în lege se arată că „fapta persoanei care, cu intenţie, efectuează fără drept operaţiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, pretinzând sau disimulând că acestea sunt produse autorizate potrivit legii sau a căror comercializare este permisă de lege, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la trei la 10 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi, dacă fapta nu constituie o infracţiune mai gravă”, potrivit Știrile PRO TV.

CITEȘTE ȘI: Avem dosarul lui Vlad Pascu! Era „cocktail” de droguri când a produs accidentul de la 2 Mai și mergea după o nouă doză cu 200 de kilometri la oră!

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare