Lovitura în plin pe care ar putea-o încasa toți șoferii din ianuarie 2022! E nevoie de intervenția urgentă a unui Guvern plin

Începând cu luna ianuarie a anului 2022, șoferii din România ar putea încasa o lovitură puternică. Concret, de la 1 ianuarie 2022, va crește salariul minim pe economie la 2.550 de lei. Iar, pentru șoferi, majorarea salariului ar putea aduce noi sancțiuni.

În conformitate cu legislația în vigoare, punctul-amendă are o valoare de 10% din salariul minim brut. Astfel, dacă nu va fi plafonat, punctul-amendă va crește și el, odată cu salariul.

În acest moment, un punct-amendă valorează 145 de lei, ultima creștere a acestuia înregistrându-se în anul 2017, când a fost majorat de la 125 la 145 de lei.

Vezi și SURSE PNL joacă fără frica anticipatelor! ‘PSD și USR au probleme mari, doar AUR câștigă’

Așadar, dacă Guvernul nu va interveni, la 1 ianuarie 2022, punctul-amendă va urca la 255 de lei.

Însă, pentru a fi plafonat, e nevoie de un Cabinet cu puteri depline. Un Executiv plin l-ar putea plafona printr-o Ordonanță de Urgență. Unul interimar, cum este Guvernul Cîțu, nu poate lua astfel de decizii.

Vezi și EXCLUSIV Interviu fără menajamente. Vasile Dîncu, despre criza politică și sanitară, despre carantinarea Capitalei, o posibilă intrare la guvernare a PSD, dar și despre acuzațiile pe care i le aduce Liviu Dragnea

Ce spune Legea nr. 90/2001 privind organizarea și funcționarea Guvernului României și a ministerelor

Conform Art. 26 alin. (3) din Legea nr. 90/20001, un guvern interimar îndeplinește numai actele cu caracter individual sau normativ, necesare pentru administrarea treburilor publice, fără a promova politici noi, în această perioadă le neputând emite ordonanţe şi iniţia proiecte de lege.

În cazul încetării mandatului său, în condiţiile prevăzute de Constituţie, până la depunerea jurământului de către membrii noului Guvern, Guvernul continuă să îndeplinească numai actele cu caracter individual sau normativ, necesare pentru administrarea treburilor publice, fără a promova politici noi. În această perioadă Guvernul nu poate emite ordonanţe şi nu poate iniţia proiecte de lege”, se precizează în Legea nr. 90/2001.

Cinci clase de sancțiuni:

  • clasa I: 2 sau 3 puncte-amendă;
  • clasa a II-a: 4 sau 5 puncte-amendă;
  • clasa a III-a: 6-8 puncte-amendă;
  • clasa a IV-a: 9-20 de puncte-amendă;
  • clasa a V-a: 21- 100 de puncte-amendă.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare