sursa foto:  publika.md

Mare atenție! Un nou proiect legislativ ar putea fi adoptat

Conform legislației în vigoare, persoanele care adoptă copii, fie că e vorba de indivizi singuri sau de o familie, beneficiază de un concediu de acomodare și de indemnizația aferentă, în valoare lunară de 1.700 de lei.

Această sumă ar putea fi majorată, dacă proiectul legislativ adoptat tacit de Senat va fi aprobat și de Camera Deputaților.

Printre altele, documentul prevede că persoanele singure care vor să adopte un copil vor primi un concediu de acomodare mai scurt, de numai șase luni, față de cel mult un an cât reprezintă, în prezent. În cazul famiilor adoptatoare nu se schimbă nimic, conform proiectului de act normativ care a trecut de Senat.

În ceea ce privește indemnizația aferentă concediului de acomodare, pentru stabilirea ei s-ar putea aplica altă formulă de calcul, diferită de cea actuală. Mai exact, ajutorul de care vor beneficia persoanele singure care adoptă un copil va reprezenta 85% din media veniturilor nete obținute în anul anterior adopției.

 

În momentul de față, indemnizația pentru aceste persoane este calculată în funcție de indicele social de referință (ISR) și are aceeași valoare cu cea destinată familiilor adoptatoare, și anume este 1.700 de lei, adică 3,4 ISR. Totuși, după cum se precizează în inițiativa legislativă, indemnizația de acomodare va fi plafonată. Concret, ea nu va putea fi mai mică decât indemnizația din prezent (1.700 de lei) și nici nu va putea depăși valoarea de 8.500 de lei, informează dcbusiness.ro

Vezi și

Andrei Caramitru acuză că USR-ul a fost trădat! Lovitura încasată de la #Rezist

În miez de noapte, Sorina Matei anunță un cutremur pe scena politică! Dan Barna ar putea să facă pușcărie

Detalii noi! Va apărea o nouă taxă

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare