Mega-lovitură! Amenzile vor exploda- Când se va întâmpla asta

Conform actualei legislații, punctul-amendă, care a fost plafonat în ultimii ani de Guvern, se calculează în funcție de salariul minim brut pe țară. Actualul Executiv are însă alte planuri. 

În orice caz, așa reiese din declarația șefului Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă. Rugat de jurnaliști să confirme majorarea amenzilor rutiere, oficialul a dat un răspuns afirmativ. ”Da, potrivit legislației în vigoare, nu s-a luat nici o decizie în această privință în sensul modificării reglementărilor legate în vigoare”, a spus Dancă. Altfel spus, deocamdată nu a fost adoptată nici o hotărâre legată de prelungirea plafonării punctului-amendă.

Ceea ce înseamnă că, dacă autoritățile nu se răzgândesc, punctul-amendă va ajunge la 223 de lei. Acum, punctul-amendă (10% din salariul minim pe țară), este plafonat acum la 145 de lei. Ultima decizie de plafonare, adoptată prin OUG nr. 96/2018, expiră la 31 decembrie 2019. Or, având în vedere că, după toate probabilitățile, Executivul va majora salariul minim pe țară la 2.230 de lei, punctul-amendă ar putea ajunge la 223 de lei.

În funcție de clasele de sancțiuni prevăzute în Codul rutier, șoferii plătesc pentru contravențiile rutiere amenzi situate la următoarele valori (calculele sunt făcute în baza punctului-amendă de 145 de lei):

– clasa I: două sau trei puncte-amendă (290 sau 435 de lei);

– clasa a II-a: patru sau cinci puncte-amendă (580 sau 725 de lei);

– clasa a III-a: de la șase la opt puncte-amendă (de la 870 la 1.160 de lei);

– clasa a IV-a: de la nouă la 20 de puncte-amendă (de la 1.305 la 2.900 de lei);

– clasa a V-a: de la 21 la 100 de puncte-amendă (de la 3.045 la 14.500 de lei).

Dacă punctul-amendă ar ajunge la 223 de lei, cea mai mică amendă ar fi de 446 de lei, față de 290 de lei, cât e acum, iar cea mai mare, pentru persoanele fizice, ar fi de 4.460 de lei, față de 2.900 de lei, cât este acum. Persoanele fizice pot primi doar amenzile din clasele I-IV. Clasa a V-a de sancţiuni este valabilă doar pentru companii.

Vezi și: Vești bune- Apare un nou serviciu pentru cei care dețin carduri

Lovitură pentru un lider PSD-I se cere demisia

Schimbări în Legea Pensiilor- Cine sunt cei vizați

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare