Opinie: Dacă Dan Barna era președinte, putea fi, simultan, și șef de Poliție în Caracal

Dan Barna, candidatul USR-PLUS la alegerile prezidențiale și omul care promite că aduce schimbarea, a procedat, inițial, la fel ca soții Violeta și Nicolae Mirea, fosta a Poliției Rurale Osica de Sus, unde este arondată și comuna Dobrosloveni, respectiv fostul șef al Poliției Caracal.

În declarația de avere pe care a completat-o cu ocazia candidaturii la alegerile prezidențiale, șeful USR s-a eschivat în primă fază, folosindu-se de o recomandare a Agenției Naționale de Integritate pentru a ascunde salariul pe care soția sa, Dana Olguța Totolici, îl încasează de la OMV Petrom.

ANI spune, în ghidul completării declarațiilor, că salariul soțului/soției pot fi anonimizate dacă există „clauze privind asigurarea confidenţialităţii veniturilor”, clauze care trebuie însă dovedite.

Ulterior, după ce a fost supus la o presiune publică, Dan Barna a făcut publice și veniturile soției.

„Am vorbit cu soția mea și am decis să facem publice veniturile ei din 2018. Sunt aceleași cu cele din 2017 și au fost de fiecare dată transmise autorităților în mod complet și la timp”, a scris, pe Facebook, Barna.

Acum, vă întrebați, probabil: „Care e legătura între Dan Barna și fostul șef al Poliției Caracal, Nicolae Mirea?”.

Și fostul șef al Poliției Caracal s-a folosit de o recomandare a ANI, pentru a nu-și declara venitul

La sfârșitul lunii august, Bugetul.ro descoperea că soții Violeta și Nicolae Mirea, pensionați în urma cazului Caracal, nu și-au declarat propriile venituri.

Vezi și EXCLUSIV Fostul șef al Poliției Caracal și soția sa, proaspăt pensionați, au încercat să-și ascundă veniturile?

„În mod surprinzător, chiar dacă și-a șters salariul său, Nicolae Mirea l-a păstrat pe cel al soției. La fel a procedat și Violeta Mirea. Și-a șters veniturile sale și le-a păstrat pe cele ale soțului”, vă dezvăluiam în august.

IPJ Olt ne-a informat, în septembrie, că blurarea veniturilor s-ar fi făcut „la solicitarea Agenției Naționale de Integritate”.

„În referire la publicarea declarațiilor de avere ale polițiștilor pe site-ul de internet al Poliției Române, vă comunicăm faptul că veniturile realizate au fost acoperite(blurate) la solicitarea Agenției Naționale de Integritate, prin Direcția Generală Management Resurse Umane din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, în conformitate cu prevederile art. 86, alin. 4 – Secțiunea a XI-a din Legea nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice “soldele lunare ale personalului militar, respectiv salariile lunare ale polițiștilor și funcționarilor publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare sunt confidențiale, instituțiile din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională având obligația de a lua măsurile necesare pentru asigurarea confidențialității”, ne-a comunicat IPJ Olt.

Așadar, Nicolae Mirea și soția sa s-au folosit de o recomandare a ANI pentru a nu-și declara veniturile.

În luna august, Dan Barna șoca opinia publică, declarând: „Dacă eram președinte, poate că drama de la Caracal nu s-ar fi întâmplat”.

Această afirmație a dat naștere la o avalanșă de glume pe rețelele de socializare cu privire la prezidențiabilul USR.

Astfel, continuând trendul din ultima vreme, îmi permit și eu una: Dacă Dan Barna era președinte, el putea fi, simultan, și șef de Poliție în Caracal, și comandant suprem al Armatei,  pentru că – de ce nu? – șeful USR putea fi liderul suprem.

Eugen Dinu

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare