sursa foto:  Inquam Photos/Alexandru Busca

Raed Arafat îi atenționează pe românii care vor să plece în concediu în străinătate! Dacă vă infectați, rămâneți în țara respectivă, chiar dacă nu aveți bani!

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a vorbit, vineri seara, despre obligativitatea care urmează să fie introdusă din 12 februarie, anume certificatul unui test negativ RT-PCR pentru SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de data intrării în țară, care va trebui să fie prezentat de persoanele care sosesc din țările cu risc epidemiologic ridicat.

În acest context, Raed Arafat a declarat că persoanele care vor pleca în vacanță și se vor infecta cu SARS-CoV-2 vor trebui să rămână în țara respectivă până se vindecă, chiar dacă nu vor avea bani.

E foarte clar că nu mai călătoresc înapoi (n.r. – dacă rezultatul e pozitiv). Abordarea este de sănătate publică. Dacă e pozitiv, prevenim sănătatea celorlalte persoane care există în avion cu el”, a declarat, la Digi 24, Raed Arafat.

Întrebat ce va face persoana respectivă dacă nu are resurse financiare să rămână în țara respectivă, Arafat a replicat:

Dacă este pozitiv, trebuie să urmeze modul în care țara respectivă gestionează pacienții pozitivi, pentru că orice țară cu pacienții pozitivi nu-i lasă pe stradă, îi pune la izolare la domiciliu, îi pune la izolare într-un spațiu destinat.

Sperăm să ajungă într-o țară care are aceste mecanisme. Dar niciun avion, dacă știe că persoana respectivă este pozitivă, nu-l va lăsa să urce în avion. 

Dacă urcă știind că au rezultat pozitiv, deja este zădărnicirea bolilor și asta intră sub incidența legii, dacă se află acest lucru. Dacă urci pozitiv, cunoscând că ești pozitiv, înseamnă că tu ai încurcat cu bună știință și ai ajutat la infectarea la altor persoane. Mai ales, dacă ești cu una din tulpinile cu răspândire agresivă, înseamnă că tu ai amenințat cel puțin 2-3 persoane. Dacă stă lângă tine o persoană de 70-80 de ani, ai și omorât-o, probabil!”.

Vezi și

Veste importantă pentru milioane de români! De ce tip de pensie pot beneficia cei care nu au cotizat minimum 10 ani

Schimbare radicală! Toți angajații trebuie să știe acest lucru: Ce se întâmplă cu concediul medical

Legea a intrat în vigoare azi! Noi drepturi pentru veteranii teatrelor de operații

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare