salariu

sursa foto:  Bugetul.ro, Pexels

Salariile românilor suferă modificări! Banca Mondială se implică direct în stabilirea venitului minim

Elaborarea unei noi legi a salarizării în sectorul public a fost asumată de executiv în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și e asigurată cu sprijinul Băncii Mondiale, conform contractului de asistență tehnică încheiat în anul 2022.

Decizia privind stabilirea salariilor în noua lege a salarizării la stat în funcție de salariul minim brut pe economie va fi luată după finalizarea analizei de impact financiar, ținând cont de necesitatea asigurării sustenabilităţii noii legi, arătă datele obținute de Economica.net dintr-un răspuns al Ministerului Muncii la o interpelare a unui parlamentar al Partidului Național Liberal.

Noua lege a salarizării la stat va urmări revizuirea sistemului de acordare a sporurilor și plafonarea sporurilor la 20% din suma salariilor de bază per ordonator principal de credite, dar și acordarea unui spor de performanță lunar personalului care a realizat sau a participat direct la obținerea unor rezultate deosebite în activitatea instituției publice din care face parte.

Vezi și: Salariu infim pentru operatorii Digi RCS RCS. Doar atât câștigă un angajat de la cea mai mare companie de telefonie

Grile de salarizare pentru administrația publică locală, corespunzător funcțiilor publice și funcțiilor contractuale

Potrivit informațiilor obținute de economica.net, se dorește revizuirea coeficienților de ierarhizare pentru fiecare familie ocupațională de funcții bugetare, cu respectarea raportului dintre cel mai mic și cel mai mare salariu de bază de 1 la 12. Posturile din sistemul public vor fi ierarhizate în 12 grade, în funcție de complexitatea acestora, unde 1 reprezintă cel mai redus nivel de complexitate, iar 12 – cel mai înalt. Pentru gradul 1, cu cel mai mic nivel de complexitate, funcțiile reprezentative sunt cele de paznic, secretar-dactilograf, spălătoreasă. Acestea implică studii medii, de obicei. Munca este repetitivă și constă în sarcini simple, de rutină. Sunt funcții de execuție care presupun activitatea limitată la respectarea unor proceduri bine definite, conform unui draft al proiectului noii legi a salarizării la stat.

Managerul de spital, directorul cu funcție de auditor public extern, adjunct al procurorului general se numără printre posturile cu grad de complexitate 10 în draftul noii legi a salarizării la stat. Decan, judecător, profesor universitar, arhitect șef, programator IT, director general (funcție publică) sunt funcții cu grad de complexitate 9. Alte propuneri discutate de executiv, vizează stabilirea posturilor de referință în sistemul public, a posturilor cu fluctuație mare și a celor dificil de ocupat, scrie economica.net

Citește și: Bețivul Celentano are cel mai mare salariu din Las Fierbinți! Ce sumă amețitoare încasează Adrian Văncică

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare