Radar Politia Rutiera 1170x658

sursa foto:  playtech.ro

Senatul a decis! Unde vor fi amplasate radarele

Vești importante pentru șoferi! Senatul a votat unde vor putea fi instalate radarele! Propunerea legislativă a primit azi votul senatorilor, dar are nevoie, pentru a se putea aplica, și de votul favorabil al deputaților.

Polițiștii nu vor mai putea instala radare pe mașinile neinscripționate și nu le vor mai putea folosi decât dacă sunt îmbrăcați cu uniforma specifică, iar radarele de tip pistol nu vor mai putea fi folosite la mai mult de zece metri de mașina de poliție. Măsurile se regăsesc într-un proiect de act normativ mai vechi, ce a avut un parcurs legislativ sinuos (a trecut de Parlament, dar a fost declarat parțial neconstituțional de către Curtea Constituțională a României) și care a revenit acum în Parlament, fiind adoptat azi de Senat.

Propunerea legislativă pentru modificarea art. 109 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice este cea care vizează schimbarea modului în care se constată încălcarea vitezei legale. Propunerea legislativă a primit azi votul senatorilor, dar are nevoie, pentru a se putea aplica, și de votul favorabil al deputaților.

Concret, după cum este prevăzut în propunerea legislativă, constatarea încălcării vitezei legale va putea fi făcută doar de polițiști care poartă uniforme ce au înscrisuri distinctive. În același timp, potrivit inițiativei legislative, aparatele radar vor putea fi instalate doar pe mașini inscripționate, iar radarele de tip pistol vor putea fi folosite lacel mult zece metri de mașinile menționate anterior, scrie avocatnet.ro.

„Dispozitivele destinate măsurării vitezei se instalează exclusiv pe autovehicule care prezintă înscrisurile și însemnele distinctive ale poliției rutiere. Dispozitivele mobile, de tip pistol, destinate măsurării vitezei se utilizează la o distanță maximă de 10 metri de autovehiculele care prezintă înscrisurile și însemnele distinctive ale poliției rutiere. Se interzice utilizarea dispozitivelor de măsurare a vitezei din autovehicule care nu prezintă înscrisurile și însemnele distinctive, de către polițiști care nu poartă uniforme, cu înscrisuri și însemne distinctive (…)”, este precizat în propunerea legislativă.

Această inițiativă legislativă prevede și reintroducerea unei măsuri ce a fost eliminată din legislația rutieră în anul 2018. Vorbim aici, mai exact, despre posibilitatea de a plăti jumătate din minimul amenzii contravenționalede până 20 de puncte-amendă (2.900 de lei în acest an) direct la polițistul care constată abaterea.

Această propunere de modificare a legislației rutiere nu este deloc nouă. Mai exact, propunerea legislativă a fost pusă în dezbaterea Senatului în 2017, a trecut de votul Parlamentului în anul următor, dar a fost trimisă de președintele țării la Curtea Constituțională a României, care a declarat-o parțial neconstituțională, iar acum se află din nou la votul senatorilor, în forma modificată și având propunere de adoptare. Practic, proiectul legislativ se află din nou la începutul parcursului legislativ.

Citește și:

Scenariu-bombă! Cine ar fi ‘tutorele’ Elenei Udrea

EXCLUSIV ANAF face mutarea așteptată de toți românii! Președintele Mihaela Triculescu a dat ordinul

INTERVIU (II) Ultimul român condamnat la moarte, dezvăluiri năucitoare! Ce s-a întâmplat cu dovezile cu care a fugit din țară – Racolare cu repetiție

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare