sursa foto:  monitorulapararii.ro

UE își dorește să devină tot mai puternică. Josep Borrell: ‘Dorim să evităm ca relația noastră cu China să ne facă dependenți așa cum am fost de Rusia’

Înaltul reprezentant al Uniunii European pentru afaceri externe şi politică de securitate Josep Borrell, a lansat un apel pentru consolidarea relațiilor comerciale cu America Latină.

Șeful diplomației UE, Josep Borrell, a subliniat că Uniunea Europeană încearcă să evite să fie dependentă de China, aşa cum a fost de gazul rusesc.

 

„Am descoperit că dependenţele, care erau componente ale păcii, sunt, de asemenea, arme care pot fi întoarse împotriva noastră„, a declarat Josep Borrell, subliniind „dependenţa excesivă a Europei de gazul rusesc„, scrie AFP.

Acest lucru a fost evidenţiat de invazia rusă a Ucrainei, deoarece Moscova şi-a restricţionat livrările de gaze către Europa şi a forţat continentul să găsească alte rute de aprovizionare.

În opinia sa, această dependenţă „l-a făcut pe (Vladimir) Putin să creadă că ar putea invada Ucraina cu impunitate pentru că Europa, prizonieră a consumului nostru de gaze provenind până la 40% din Rusia, nu va reacţiona„.

Dorim să evităm ca relaţia noastră cu China să ne facă dependenţi aşa cum am fost de Rusia„, a subliniat el în discursul său la Summitul Ibero-American de la Santo Domingo, în Republica Dominicană.

Şefului politicii externe a UE a estimat că 2023 este un „an-cheie” pentru încheierea de acorduri în alte părţi, în special cu America Latină, având în vedere summitul dintre UE şi Comunitatea Statelor Latino-Americane şi Caraibiene (CELAC) de la mijlocul lui iulie.

Europa şi America Latină au ocazia să arate că relaţia lor comercială este întotdeauna o sursă de progres„, a continuat Josep Borrell, adăugând că investiţiile europene în America Latină sunt mai mari decât în Rusia, China, India şi Japonia „reunite”.

Potrivit unui raport al Comisiei Economice ONU pentru America Latină şi Caraibe, 36% din cele 142 de miliarde de dolari investiţii străine în regiune au venit din Europa în 2021, conform agerpres.ro.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare