Violeta Alexandru

sursa foto:  g4media.ro

Un fost consilier de la Ministerul Muncii o desființează pe Violeta Alexandru: Cifre eronate prezentate de șefa MMPS

Fost consilier la Ministerul Muncii, Cristian Vasilcoiu o desființează, pur și simplu, pe actuală șefă de la Muncă, Violeta Alexandru.

După ce Violeta Alexandru a anunțat că sunt 498.778 de contracte suspendate în România, Cristian Vasilcoiu o corectează pe șefa Muncii, precizând că o bună parte dintre acești oameni nu vor beneficia de șomaj tehnic.

Iar el enumeră mai multe motive. Persoanele cărora le-a încetat contractul de muncă nu vor primi șomaj tehnic.

De asemenea, el mai spune că doar 75% din angajații unei companii vor încasa indemnizația de care beneficiază cei intrați în șomaj tehnic – o condiție de care Violeta Alexandru pare că a uitat.

Mai mult, Vasilcoiu o acuză pe Alexandru că, în privat, le trimite jurnaliștilor alte cifre.

Vezi și EXCLUSIV În lupta cu coroanvirusul, Guvernul Orban 2 cumpără combinezoane de protecție de la un magazin on-line! Firma are doar 3 angajați. Contract de peste 3 milioane de lei

OUG nr. 30/2020 îi dă dreptate lui Vasilcoiu în privința faptului că doar 75% din angajații unei companii primesc șomaj tehnic

La Art XI din Ordonanță de Urgență 30/2020 alin. (2) lit. b se precizează că de șomaj tehnic vor beneficia salariații angajatorilor care „reduc activitatea ca urmare a efectelor epidemiei COVID-19 și nu au capacitatea financiară de a achita plata tuturor salariilor angajaților lor. Angajatorii pot beneficia de plata indemnizației prevăzute la alin. (1) pentru cel mult 75% dintre angajații care au contracte individuale de muncă active la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență”.

Postarea integrală a lui Cristian Vasilcoiu

Violeta Alexandru minte cum respiră: pe site-ul Ministerului Muncii pune niște cifre, ziariștilor le trimite alte cifre, ca răspuns la solicitările pe Legea 544/2001!
Astfel, pe site scrie că sunt 498.778 de contracte suspendate, ziariștilor le transmite că sunt 599.733, cu mențiunea că 214.606 dintre acestea erau deja suspendate la data declarării stării de urgență, 16 martie.
Mai departe, pe site scrie că 111.340 de contracte de muncă au fost încetate, ziariștilor le transmite că 120.308.
Nu în ultimul rând, deși pe site nu scrie, V. Alexandru le transmite ziariștilor că 90.452 de angajați au fost trecuți în concediu fără plată între 16 și 30 martie.
Problema aici este aceea că 111.340/120.308 oameni nu vor primi șomaj tehnic de 75% din salariu (unii vor putea aplica pentru șomajul clasic, în cazul în care au fost dați afară, nu și cei care au semnat desfacerea contractelor cu acordul părților), iar 90.453 de angajați nu vor avea niciun venit.
O altă problemă e că vor primi 75% din salariu doar 284.172 angajați (498.778-214.606), nu 500.000 așa cum susține public Violeta Alexandru! Și nici nu vor primi toți, că mai există și condiția cu 75% dintre angajații unei companii, nu toți!
Dar trebuie să știi și ce date să ceri și cum să le interpretezi, Violeta Alexandru!

Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.
Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.

Anunțul făcut, luni, de Ministerul Muncii

Ministerul Muncii și Protecției Sociale (MMPS) va transmite, zilnic, datele cu privire la situația contractelor de muncă suspendate (șomaj tehnic), înregistrate la Inspecția Muncii, cu precizarea principalelor domenii de activitate în care se evidențiază modificări importante privind numărul de contracte individuale de muncă suspendate/încetate.

Data 30.03.2020
Contracte individuale de muncă suspendate 498.778 din care:·         130.442 – industria prelucătoare

·         90.356 –  hoteluri și restaurant

·         81.695 – comerț cu ridicata și cu amănuntul

Contracte individuale de muncă încetate 111.340 din care:·         22.121 – Comerț cu ridicata și amănutul; repararea autovehiculelor și motocicletelor

·         19.612 – Industria prelucrătoare

·         14.072 – Construcții

MMPS face acest demers pentru informarea corectă și completă a opiniei publice.

Reamintim că  Guvernul României a decis să sprijine salariații angajatorilor aflați în șomaj tehnic prin acoperirea integrală a fondurilor aferente.

Astfel, angajatorii care au salariați prin Contracte Individuale de Muncă (CIM) și pe care i-au înregistrat în REVISAL ca intrând în șomaj tehnic, se vor adresa Agențiilor județene pentru ocuparea forței de muncă din județul în care angajatorul are sediul social.

Celelalte persoane, care au alte forme de angajare (PFA, drepturi de autor etc.), se vor adresa Agențiilor județene pentru plăți și inspecție socială din județul în care au înregistrat activitatea.

Vezi și

Lidl, mutare în plină epidemie de coronavirus! Se întâmplă din 30 martie, în magazinele din România

Război în PNL pentru contractele privind achiziția de măști medicinale

EXCLUSIV În lupta cu coroanvirusul, Guvernul Orban 2 cumpără combinezoane de protecție de la un magazin on-line! Firma are doar 3 angajați. Contract de peste 3 milioane de lei

 

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare