Vești importante, români! Băncile vor fi obligate să facă asta

Vești importante, români! Băncile ar putea fi obligate să facă acesta lucruri.

Potrivit unui proiect pus în dezbaterea senatorilor, românii care vor să contracteze un credit de la o bancă sau o instituție financiară nebancară vor beneficia de limitarea dobânzilor foarte mari pe care le aplică în prezent aceste entități creditelor, iar cei ce au domiciliul sau reședința în țara noastră nu vor mai putea contracta credite în valută. De asemenea, băncile vor fi obligate să convertească, în urma unei cereri, creditele în lei sau în moneda în care împrumutatul obține venituri.

Acestea sunt doar câteva dintre măsurile ce vizează creditele bancare sau nebancare și care se regăsesc în Propunerea legislativă privind protecţia consumatorilor împotriva cametei şi a altor forme de abuz de putere economică. Documentul a fost înregistrat de puțină vreme la Senat pentru dezbatere și va trebui să primească, pentru a se putea aplica, acordul parlamentarilor și semnătura șefului statului.

Proiectul legislativ prevede, printre altele, anumite obligații pentru bănci. Astfel, acestea vor trebui să facă, la cerere, conversia creditului în lei sau în moneda în care împrumutatul obține cea mai mare parte a veniturilor. Conversia se va face, conform proiectului, “la cursul de schimb din data încheierii sau a perfectării contractului, plus o variație maximă de 20% față de acest curs”.

Inițiativa legislativă definește și tipurile de credit. Astfel, potrivit documentului, creditul de consumva fi considerat un împrumut sau credit cu valoarea de până la 20.000 de euro (echivalentul în lei) și care are o perioadă de rambursare de până la cinci ani, iar microcreditul va reprezenta împrumutul de maximum 3.000 de euro (echivalentul în lei) și cu o perioadă de rambursare de până într-un an.

Apoi, proiectul de act normativ prevede și limita ce ar urma să se aplice dobânzii anuale efective (DAE) a creditului sau împrumutul, ce reprezintă, de fapt, costul total al unui credit. Astfel, potrivit propunerii legislative, DAE pentru creditele de consum nu va mai putea depăși 18% pe an, iar DAE pentru microcrediteva fi de 30% pe an – în cazul scadențelor de peste 90 de zile, 100% pe an – în cazul scadențelor cuprinse între 16 și 90 de zile și de 200% pe an – în cazul scadențelor de până la 15 zile.

Totodată, propunerea legislativă conține și o limitare ce va fi impusă celor ce vor dori să obțină bani cu împrumut. Vorbim aici, mai exact, despre faptul că persoanele cu domiciliul sau reședința în România nu vor mai putea primi credite în valută decât dacă sunt acoperite natural la riscul valutar.

Acoperirea naturală la riscul valutar înseamnă că persoana ce dorește să contracteze un credit obține majoritatea veniturilor în moneda creditului sau obține venituri în lei, dar acestea sunt raportate la moneda străină în care se dorește creditul, potrivit avocatnet.ro

Pentru a intra în vigoare, proiectul  trebuie adoptat de Parlament, promulgat prin decret prezidențial și oficializat, prin publicarea în Monitorul Oficial.

 

Vezi și

Cine e, de fapt, femeia care l-ar fi ‘îngropat’ pe Radu Mazăre – Guvernul Dăncilă a ‘uns-o’ în funcție

Vești mari! Ce se întâmplă cu contractele de muncă

SURSE Lovitură pentru Klaus Iohannis, înainte de alegeri! Mișcarea făcută de #Rezist

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare