sursa foto:  profit.ro

Vicepremierul Dan Barna, în conflict de interese! Documentul semnat de liderul USR

Dezvăluire incendiară în presa din România! Pe vremea în care era secretar de stat la Ministerul Fondurilor Europene, vicepremierul Dan Barna, a semnat un document pentru ca firma sa să primească fonduri europene.

Ca secretar de stat la Ministerul Fondurilor Europene în primul mandat al lui Cristian Ghinea, Dan Barna a vizat un ordin al ministrului care a făcut posibil ca firma din care ieșise, dar în care rămăsese prietenul său, să ia 13 milioane de lei de la UE, dezvăluie Newsweek.

Deja celebrele proiecte de <antreprenoriat social> ale lui Dan Barna care au sfârșit în eșec și conflicte de interese (bani acordați propriei surori, de exemplu) au fost realizate prin intermediul firmei Grupul de Consultanță pentru Dezvoltare DCG SRL. În aceasă firmă, după 2010, asociați erau Dan Barna și Dragoș Jaliu, fiecare cu câte 50%.

Pe 16 mai 2016, când Barna a fost numit secretar de stat la Ministerul Fondurilor Europene de către premierul Dacian Cioloș, actualul vicepremier deținea jumătate din Grupul de Consultanță pentru Dezvoltare DCG SRL iar soția sa, Olga Totolici, era administrator al firmei.

Abia după o lună și jumătate de la numirea ca secretar de stat, pe 30 iunie 2016, Barna iese din firmă, conform Registrului Comerțului (…).

După nici două luni și jumătate, pe 9 septembrie 2016, ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, semnează ordinul de ministru 1839 prin care aprobă Ghidul Solicitantului Condiții Specifice <România Start Up Plus>. <România Start Up Plus> era un apel de proiecte finanțat din POCU (Programul Operațional Capital Uman) 2014 – 2020. Proiectele urmăreau dezvoltarea antreprenoriatului de către de către persoane fizice din categorii vulnerabile (șomeri, persoane inactive, persoane care au un loc de muncă).”, scria Newsweek România pe 21 ian a.c.

Ulterior acestui ordin, ministrul Ghinea a prelungit termenul de depunere al proiectelor (de pe 30 octombrie pe 16 noiembrie 2016).

„Care să fi fost motivele pentru care ministrul Cristian Ghinea a decis prelungirea termenului de depunere a proiectelor până la 16 noiembrie? În mod normal, astfel de decizii se întemeiază pe argumente și note de fundamentare care sunt păstrate în minister. Nu a fost și aici cazul. Un motiv, totuși, trebuie să fi existat.

Iar pe 16 noiembrie, în chiar ultima zi posibilă de depunere de proiecte, s-a întâmplat ceva: Grupul de Consultanță pentru Dezvoltare DCG SRL, firma din care Dan Barna ieșise pe 30 iunie, a depus patru proiecte în sistemul informatic MySMIS al Ministerului Fondurilor Europene. Într-unul din proiecte, fosta firmă a lui Barna era lider, în celelalte trei – partener.

Toate cele patru proiecte au fost aprobate și finanțate.”

Conflictul de interese între secretarul de stat Dan Barna și banii încasați de firma prietenului său este evident, deși semnătura pe acele ordine fusese dată de ministrul Ghinea.

Dar asta nu e tot: Dan Barna a semnat și el un ordin al ministrului Cristian Ghinea, în calitate de secretar de stat. Și nu orice ordin: ci cel cu numărul 1838, prin care se aprobau banii pentru proiecte. Sau, în limbaj birocratic, „schema de ajutor de minimis”. Astfel, ordinul 1838, semnat de ministrul Ghinea, este vizat de către secretarul de stat Dan Barna, cu prima semnătură sub cea a fostului și actualului ministru de la Fonduri Europene.

Vezi și

EXCLUSIV Ministrul Nicolae Ciucă reacționează: ‘Nu are nicio legătură cu un lockdown!’

Artificiul prin care polițiștii cu relații sus-puse ajung să câștige pensii speciale uriașe! Metoda prin care își umflă fluturașul de salariu

Anunțul care îi vizează pe acești salariați: Pot primi noi sume de bani neimpozabili de la angajator

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare