Studiu: Pacienții asimptomatici au aceeași încărcătură virală cu pacienții simptomatici

Un studiu recent în care au fost implicate 303 persoane din Coreea de Sud arată că 29% dintre persoanele infectate cu noul coronavirus nu au prezentat niciodată simptome, dar au avut o încărcătură virală la fel de mare ca persoanele simptomatice.

Studiul, condus de Seungjae Lee de la Universitatea Soonchunhyang și publicat joi în revista americană Jama Internal Medicine, s-a concentrat pe un focar de contaminare într-un grup religios sud-coreean din Daegu, în februarie. Autoritățile au decis să plaseze în izolare cazurile pozitive care aveau puține simptome sau deloc, într-o clădire a căminului guvernamental, unde medicii și asistentele au monitorizat dezvoltarea bolii și au testat încărcătura virală în mod regulat. Media de vârstă a celor analizați era de 25 de ani.

Din 303 de persoane, 89 nu au prezentat simptome, o proporție de 29%. Fiind carantinați până testul a fost negativ, personalul medical a putut distinge pre-simptomaticii de adevăratele cazuri asimptomatice. 21 de persoane au fost inițial pozitive pentru coronavirus, fără simptome, dar au sfârșit prin a le manifesta. Cele mai multe studii, testând pacienții o singură dată, pot confunda cazurile pre și asimptomatice.

Concentrațiile virale ale pacienților asimptomatici au fost „similare cu cele ale pacienților simptomatici”, relatează autorii. Dar prezența particulelor virale reziduale în nas, gât sau plămâni nu înseamnă neapărat că aceste persoane au fost contagioase.

Aceasta este una dintre marile întrebări ale pandemiei: în ce măsura cazurile asimptomatice sunt vectori ai virusului? Pe de o parte, nu tușesc sau strănută, dar, pe de altă parte, nici nu stau în izolare și, prin urmare, sunt în contact cu alte persoane. „Este important să subliniem că detectarea ARN viral nu este sinonimă cu prezența unui virus infecțios și transmisibil”, avertizează autorii studiului. Studii epidemiologice și experimentale mari sunt necesare pentru a înțelege acest lucru, conform smartradio.ro.

Citește și:

Lovitură cruntă pentru un celebru om de afaceri: DIICOT i-a pus sechestru pe avere. Prejudiciu de 8 milioane de euro adus statului

Rețeaua racolărilor primarilor PSD de către PNL. Cine este omul care face jocurile de la Guvern pentru partid

SURSE O altă versiune a uciderii lui Emi Pian! Cum ar fi început bătaia: ‘Ce-mi vorbești, mă, mie așa, în nas?’

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare