sursa foto:  realitateaoltului.ro

Adio ‘execuțiilor’ din Poliție? Propunerea care desființează jocurile din MAI

Sindicatul Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC) din MAI, în fruntea căruia se află Dumitru Coarnă, vine cu o propunere care dinamitează jocurile din Poliție. SNPPC dorește ca perioada împuternicirii pe o funcție de conducere vacantă să fie de maximum 6 luni, timp în care să fie organizat concursul pentru ocuparea funcției.

În repetate rânduri, Bugetul.ro a avertizat că în goana după funcții, pentru a ajunge în posturi de conducere, polițiștii se execută între ei, iar miniștrii de Interne, indiferent de culoarea politică, închid ochii la acest fratricid. Și asta deoarece cei împuterniciți sunt obedienți oamenilor politici.

Vezi și EXCLUSIV Execuții în Poliție. Dezvăluire-șoc: ‘S-a folosit de mine ca să scape de șefi’

Dumitru Coarnă ne-a declarat, în luna iulie, că nu se dorește o reglementare în acest sens, pentru că, în mare parte, mulți dintre cei împuterniciți sunt „obedienți politici”.

Vezi și EXCLUSIV Carmen Dan închide ochii la canibalism și execuții! Jocuri de putere

„Normal că mi se pare anormal – ca să fac un joc de cuvinte. Ar trebui umblat printr-o reglementare și să restrângem posibilitatea împuternicirii, pe o singură perioadă de șase luni. După care obligatoriu, în perioada de șase luni, există posibilitatea clară să fie scos postul la concurs și să fie ocupat prin concurs. Lucru care nu s-a dorit, pentru că luăm puterii politice din mâini o pârghie importantă, aceea de a jongla cu această instituție și de a împuternici, pe o perioadă de șase luni, favoriții – în mare parte, sunt obedienți politici”, a declarat, în exclusivitate pentru Bugetul.ro, Dumitru Coarnă.

Vezi și EXCLUSIV Document. Soția polițistului Constantin Pistol, ultimul om care a vorbit cu Alexandra, lucrează la Judecătoria Caracal

Acum, SNPPC propune varianta unei singure perioade de maximum 6 luni, timp în care să fie organizat concursul pentru ocuparea funcției.

„Referitor la funcțiile de conducere:
– nu am fost de acord cu instituirea ,,contractului de mandat” pentru toate funcțiile de conducere, inclusiv cea de șef de post, așa cum a propus MAI; am acceptat, de principiu, instituirea mandatului pentru funcțiile care presupun și calitatea de ordonator de credite, doar în condițiile elaborării și includerii în textul legii a unui Ghid al carierei pentru aceste funcții; am susținut varianta instituirii a maxim două mandate, de câte 4 ani fiecare;
– în ceea ce privește împuternicirea pe o funcție de conducere vacantă, am susținut varianta unei perioade de maxim 6 luni, timp în care să fie organizat concursul pentru ocuparea funcției; MAI a achiesat la perioadă, dar a susținut varianta a două împuterniciri, de câte 3 luni”, precizează SNPPC.

Ce spune acum legea 

La ora actuală, conform legislației în vigoare, „polițistul poate fi împuternicit, cu acordul acestuia, pe o perioadă de maximum 6 luni. Prelungirea împuternicirii poate fi dispusă, cu acordul polițistului, pentru maximum 6 luni, perioadă în care sunt obligatorii organizarea și desfășurarea concursului pentru ocuparea postului”.

Mai mult, „în cazul postului de conducere temporar vacant, împuternicirea se poate dispune până la încetarea situației care a condus la vacantarea temporară a postului”.

Săptămâna trecută, reprezentații SNPPC și ministrul interimar de Interne, Mihai Fifor, s-au întâlnit pentru a discuta modificarea legii privind statutul polițistului.

Ulterior, Dumitru Coarnă a declarat, pentru Bugetul.ro, că negocierile au eșuat, șeful SNPPC acuzând că, prin modificarea legii, politicul vrea să subordoneze total Poliția.

Vezi și EXCLUSIV Dimitru Coarnă dezvăluie mutarea pe care o pregătește Guvernul: “Vrea să subordoneze total Poliția”/Legea pe care vrea să o schimbe șeful MAI

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare