sursa foto:  cijeurope.com

BNR șochează: ”Prima Casă” ar fi dispărut anul acesta

Programul Prima Casa a ramas „in viata” pentru ca a aparut Legea darii in plata, altfel programul imobiliar social disparea anul acesta, a declarat sambata seful Directiei de stabilitate financiara din Banca Nationala a Romaniei(BNR), Eugen Radulescu.


E foarte probabil ca programul Prima Casa sa fi disparut, din cauza ca in mod natural disparea. Conditiile de pe piata bancara erau din ce in ce mai aproape de conditiile din Prima casa, uneori chiar unele banci ajunsesera la conditii mai avantajoase decat cele din Prima casa si lucrurile mergeau catre o disparitie a nevoii de acest sprijin care, evident, este intr-un fel usor neconcurential„, a explicat Radulescu, intr-o conferinta de presa la Sinaia.

Avertisment: „Cei care au luat credit Prima Casă pentru un apartament de 60 000 euro ar putea plăti o dobândă de 85 000 euro!”

Interventia statului in activitatea de creditare e „un pic neconcurentiala”, afirma Radulescu.

Oficialul BNR a punctat ca programul guvernamental este in crestere.

Deocamdata, revenirea la un volum al creditarii care sa se apropie macar de cel care fusese anterior Legii darii in plata e foarte mic, chiar daca bancile mai reduc din presiunea pe care au avut-o„, spune Radulescu.

Uluitor! Cât câștigă Carla’s Dreams pe concert și ce pretenții au

Cine a inventat cifra ZERO

Vinetele albe cuceresc piața din România! De ce sunt recomandate?

 

El subliniaza ca imprumuturile din prezent sunt acordate pe durate mai scurte si cu avansuri care nu coboara sub 20%.

La randul sau, vicepresedintele executiv al BCR pentru retail si private banking, Dana Demetrian, spune ca in Romania ar fi nevoie de peste un million de locuinte astfel incat populatia sa traiasca decent.

Traim intr-o tara in care statutul romanilor este foarte jos„, a spus reprezentantul BCR, prezent la eveniment.

Plafonul pentru programul „Prima Casă”, suplimentat în septembrie

Decizie importantă a Guvernului în privința Programului Prima Casă

Ministerul Finantelor a propus suplimentarea plafonului de garantii pentru programul Prima Casa cu 500 milioane lei in acest an, dar si trecerea plafonului de garantare neutilizat de catre romanii din strainatate in plafonul general de garantare a creditelor. Bancile vor putea acorda credite de 1 miliard de lei din suma alocata suplimentar pentru garantii, avand in vedere ca statul garanteaza doar jumatate din valoarea creditului.

Finantele au in vedere si elaborarea unei strategii pe termen mediu pentru programul Prima Casa, corelata cu Strategia locuirii elaborata de Ministerul Dezvoltarii Regionale si aflata in consultare publica.

Guvernul la raport. Măsuri luate pentru reducerea birocrației

Îți place berea? S-a inventat…

Programul Prima Casa, lansat in 2009, in plina criza economica si financiara, s-a bucurat de popularitate printre romani.

Pana in prezent, 195.905 de locuinte au fost cumparate prin intermediul programului guvernamental, prin care s-au acordat garantii de 16,7 miliarde de lei, potrivit datelor publicate de Ministerul Finantelor.

Anul acesta, cererea pentru creditele Prima Casa a crescut puternic, pe fondul dezbaterii legii privind darea in plata. In primele sapte luni, statul a acordat prin programul Prima Casa 23.515 de garantii – adica 12% din numarul total de la lansarea programului -, in valoare de 2,16 miliarde de lei.

Fermierii vor revizuirea Constituției. Ce vor să se schimbe?

O DJ-iță topless, concurentă la Vocea României. Cât câștigă din mixat?

Dupa aplicarea legii, incepand din 13 mai, cererea a ramas sustinuta, in conditiile in care bancile au inasprit conditiile de acordare pentru creditele imobiliare standard.

Principalul avantaj al programului Prima Casa este avansul redus, de doar 5%, comparativ cu cel putin 15% la cele mai multe credite imobiliare standard.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare