sursa foto:  Jurnalistii.ro

CTP a făcut show în ședința CNA: ‘Termenul imbecil nu reprezintă o injurie’/Contre între jurnalist și Radu Herjeu

Cristian Tudor Popescu a fost astăzi prezent în ședința CNA, unde s-a contrat cu Radu Herjeu, cunoscut membru CNA.

CTP a ajuns la CNA, după ce a declarat că Gabriela Firea vrea să obțină „voturile imbecililor”, potrivit paginademedia.ro.

Într-o intervenție la Digi 24, Cristian Tudor Popescu a fost întrebat de moderatorul Tudor Cojocaru despre principalii candidați la Primăria Capitalei. Gazetarul a vorbit de fiecare în parte și a comentat în stilul său despre Gabriela Firea:

„Doamna Firea folosește o metodă care se poate dovedi eficientă. Dânsa vrea să obțină voturile imbecililor din orașul București, pentru că există și astfel de persoane în capitala României.

Caragiale are o povestire SF, o să râdeți, Bucureștiul în anul 3000 și ceva în care îl numește Tâmpitopole. Ei, e vorba de reprezentanții acestui București, pe care îi vizează doamna Firea cu echipa asta de Balul Vampirilor.

Oameni expirați în domeniile lor de activitate fie politic, fie sportiv, unii dintre ei cu crunte probleme penale așa, ajunși la o vârstă.

În România există și imbecili, așa cum v-am spus și v-o repet. Nu? Ca să-l votezi pe Mitică Dragomir acum sau pe Anghel Iordănescu la Primăria Capitalei înseamnă că ai un discernământ foarte limitat”.

Pe baza acestor declarații s-a făcut și o sesizare la CNA. Petentul a reclamat limbajul lui Popescu și a spus la final: „solicităm pedepsirea exemplară a acestor declarații”, conform documentului depus la Consiliu.

Cristian Tudor Popescu și-a spus punctul de vedere în ședința CNA. A analizat fiecare pasaj din reclamație și s-a contrat puțin cu Radu Herjeu, membru CNA.

CTP, despre mesajul reclamației:

„Mă voi referi strict în ceea ce este cuprins în această reclamație. Eu nu am aplicat nimănui un nume și prenume, unei persoane sau unui grup de persoane. Nu am aplicat calificativul de imbecil.

Am afirmat că în București există imecibili. Nu am aplicat nimănui în mod expres acest calificativ. Este o afirmație lipsită de justificare. Am spus că doar în oraș există și imbecili. De unde știe dânsul că postul de știri este vizionat de copii, un post axat pe politic, pe social? Nu este un post de desene animate. Cum să se uite copiii la Digi24?

Persoana aceasta indică cum trebuie să fie linia postului. Cum poți să ceri pedepsirea exemplară? Când faci o reclamație poți să ceri dreaptă judecată asupra cazului în speță, nu pedepsirea exemplară. Pedepsirea exemplară se cerea înainte de 1989.”

Radu Herjeu a intervenit:

„Sunt de acord cu spusele domnului Popescu că spusele sale nu aveau cum să trezească profunda indignare a telespectatorilor Digi24. Pentru că publicul Digi 24 rezonează cu genul acesta de abordare, altfel domnul Popescu nu ar fi un colaborator al acestui post, nu?

Cât privește demontarea petiției, a fost foarte interesantă, dar noi avem suficient discernământ să nu luăm adlitteram ceea ce scrie în sesizare. Important e ceea ce vedem noi în imagini și ce scrie în raportul de monitorizare. Pe mine mă interesează în ce mod se încalcă sau nu legislația audiovizualului.

Din punctul meu de vedere, termenul „imbecil”, adresat oricui, cu nume sau prenume, sau unui grup de oameni definit destul de bine, este un limbaj injurios. Domnul Popescu putea folosi ce limbaj dorește conform criteriilor pe care le are domnia sa în exprimarea publică. Moderatorul avea obligația de a-i atrage atenția domnului Popescu că termenul „imbecil” este unul injurios.”

Răspunsul lui CTP a venit imediat:

„Așa cum domnul Herjeu are o părere cu termenul imbecil, am și o părere. Acest termen nu reprezintă o injurie. O injurie nu poate fi calificată drept adevărată sau falsă, ca să fiu foarte clar: „du-te-n mă-ta” nu este nici adevărată, nici falsă. Ca și altă exprimare injurioasă.

Cuvântul imbecil nu reprezintă o injurie, care poate fi adevărată sau nu în ceea ce privește o persoană. Nu se situează în registrul injuriei, care este menită exclusiv să îl denigreze, să îl insulte pe respectivul.

Eu consider că persoanele care l-au votat pe dânsul (n.r pe Dumitru Dragomir) au un discernământ foarte limitat. Este o opinie a mea pentru anumite persoane. Nu este o injurie în opinia mea.”

Deși Radu Herjeu a propus o somație publică pe fondul folosirii termenului „imbecil” de către CTP, propunerea nu a trecut, pentru că a fost votată doar de Ramona Sorescu și Orsolya Borsos.

Vezi și

Document. Am intrat în posesia Hotărârii Comitetului pentru Situații de Urgență! Măsurile se aplică în Capitală, începând de azi

Doctorul Monica Pop a răbufnit: De ce nu l-a ascultat nimeni pe ministrul Tătaru? De ce alegeri?

Pe filieră machedonească. Cine e beizadeau ‘îngrijită’ de Tănase Stamule și ‘impusă’ de Ludovic Orban la conducerea Capitalei

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare