masini trafic

sursa foto:  gds.ro

E lege! Modificări importante pentru șoferi

Anul 2020 a venit cu o serie de modificări privind procedura de înmatriculare, înregistrare și radiere a mașinii, dar și în ceea ce privește eliberarea autorizației de circulație provizorie.

Prin Ordinul MAI 120/2020, dealerii auto au dobândit dreptul de a întocmi formalitățile de înmatriculare în numele cumpărătorului, în baza unui un mandat special, autentic, adică făcut la notar. La transcrierea dreptului de proprietate, adică atunci când se schimbă proprietarul mașinii, au loc mai multe modificări în privința celor necesare:

-nu mai regăsim pe listă fișa de înmatriculare, ci dovada înregistrării la organul fiscal pe numele proprietarului/utilizatorului;

– a dispărut ideea ca în certificatul de înmatriculare al fostului proprietar să mai fie trecută transmiterea dreptului de proprietate;

– a apărut posibilitatea expresă de a aduce plăcuțele a căror combinație a numărului de înmatriculare a fost păstrată anterior de către solicitant.

Odată cu noul ordin, dispare orice referire la fișa de înmatriculare, din moment ce ea nu mai e reglementată în legislația noastră actuală. Pentru înmatriculare, pentru transcrierea dreptului de proprietate (când se schimbă proprietarul, adică), în locul acestei fișe regăsim pe listă dovada înregistrării la organul fiscal pe numele proprietarului/utilizatorului.

De asemenea, se clarifică natura procurii necesare la înmatriculare (atunci când solicitantul/noul proprietar nu vine personal) – va fi nevoie de procura specială autentică  – specială în sensul că nu e admisibil un mandat general.

În privința plăcuțelor, ordinul prevede că titularul certificatului de înmatriculare sau înregistrare este obligat să solicite eliberarea unei/unor plăcuţe cu număr de înmatriculare sau înregistrare în locul celor furate, pierdute sau deteriorate, în termen de cel mult 30 de zile de la data la care a intervenit una dintre aceste situaţii.

Apoi, la eliberarea unui duplicat al certificatului de înmatriculare apar următoarele modificări:

– nu mai trebuie adusă cartea de identitate a vehiculului;

– chestiunea poate fi făcută și prin mandatar, cu procură specială autentică.

La autorizația de circulație provizorie se depun și documentele de înmatriculare eliberate de autoritățile străine, atunci când mașina a mai fost înmatriculată în alt stat (în original și în copie). De asemenea, trebuie adus și originalul documentului care atestă dreptul de proprietate al solicitantului, nu doar copia. Și aici lucrurile se pot rezolva prin mandat cu procură specială autentică.

Dacă nu pot fi aduse documentele de înmatriculare din statul străin, se va autoriza provizoriu circulația pentru cel mult cinci zile, fără a se depăși însă data la care expiră asigurarea obligatorie auto.

De asemenea, Ordinul MAI 120/2020 are reguli noi și pentru cei care vor să păstreze combinația numărului de înmatriculare: trebuie cerută autorității care a făcut înmatricularea, până la momentul radierii mașinii, al expirării solicitării anterioare de păstrare sau al transmiterii dreptului de proprietate pe numele dobânditorului, după caz, cu plata tarifului aferent.

Combinația numărului de înmatriculare poate fi păstrată un an de când s-a făcut solicitarea, dar se pot cere prelungiri până la cel mult trei ani. Cei care au cerut păstrarea numerelor până ca acest ordin despre care vorbim acum să ajungă la Monitorul Oficial, adică până marți, trebuie să știe că sunt vizați și ei de aceste reguli, iar termenele se calculează începând cu data intrării ordinului în vigoare (11 august 2020).

Citește și:

Veste bună pentru mii de elevi! Cresc bursele pentru anul școlar 2020-2021

EXCLUSIV Reguli diferite în privința înmormântărilor, în România! Deciziile semnate de Raed Arafat sunt diferite chiar și în zonele carantinate

EXCLUSIV Răsturnare de situație! Decorarea asistentei lui Marcel Vela nu a fost ilegală!

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare