sursa foto:  romaniatv.net

Lucrezi de Sfântul Andrei sau de 1 Decembrie? Compensațiile pe care trebuie să le primești în aceste situații

Zilele de Sfântul Andrei și de 1 Decembrie sunt zile libere de la stat, fie că lucrezi în sistemul public, fie în cel privat.

Totuși, sunt persoane care lucrează și în aceste zile. Potrivit Codului Muncii, acești angajați trebuie să fie recompensați de angajator.

„În cazul în care, din motive justificate, nu se acordă zile libere, salariații beneficiază, pentru munca prestată în zilele de sărbătoare legală, de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru”, precizează Codul Muncii.

De asemenea, sunt domenii unde activitatea nu poate fi întreruptă, cum ar fi cel al asistenței sanitare și al aprovizionării populației cu produse alimentare de strictă necesitate.

Pentru salariații din aceste domenii unde activitatea nu poate fi întreruptă, se asigură compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile.

Amenzi de la 5.000 la 10.000 de lei

În cazul în care angajatorul nu respectă prevederile de mai sus, el riscă să fie amendat cu o sumă cuprinsă între 5.000 și 10.000  de lei.

Vezi și

Ce taxă îi așteaptă pe români odată cu venirea noului an. Cât trebuie să plătească și prin ce mod se pot recupera banii

Atenție! S-a schimbat legea! Poliția nu mai are dreptul să te amendeze dacă nu ai buletinul la tine!

Marea păcăleală a USR-PLUS! Adevărul despre ‘Fără penali în funcții publice’ – Opinie

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare