sursa foto:  monitorulcj.ro

Traian Băsescu, după discuțiile cu marii producători de vaccinuri: ‘Actualele vaccinuri nu acoperă efectele noilor tulpini’

Traian Băsescu, europarlamentar PMP, a făcut o dezvăluire importantă, după ce a participat la discuțiile Comisiei Europene cu producătorii de vaccinuri.

Fostul șef de stat spune că, la ora actuală, niciun vaccin de pe piață nu acoperă efectele noilor tulpini de coronavirus: cele din Africa de Sud și Brazilia.

Mai mult, potrivit lui Traian Băsescu, sunt semne de întrebare și în privința noii tulpini din Marea Britanie.

În momentul de față ne apărăm de noile tulpini, despre care nu știe nimeni, exact, cum vor evolua. Dar există o certitudine: actualele vaccinuri nu acoperă efectele noilor tulpini, tulpina din Africa de Sud și tulpina din Brazilia.

Și sunt semne de întrebare dacă actualele vaccinuri acoperă tulpina din Regatul Unit. Încă nu există o concluzie clară, dar este evident că este altceva.

Vă pot spune că Uniunea Europeană, la nivelul Comisie, în relația cu toți fabricanții de vaccinuri cu care a făcut contracte, cere continuarea cercetării evoluției vaccinului în așa fel încât să fie o garanție că acoperă și noua tulpină din Marea Britanie.

Este o solicitare absolut legitimă. De ce această aparentă bâjbâială? Dintr-un motiv simplu. Aceste vaccinuri nu sunt testate pe populație.

Practic, după producerea lor, dincolo de eșantioanele pe care producătorii au testat vaccinurile, testarea în masă acum se face.

„Nimeni nu știe dacă ne acoperă 3 luni, 6 luni, un an, doi ani”

Un vaccin, în mod normal, se produce în 5-10 ani. Eu nu vă spun ca inginer, ci ca om care a stat față în față cu producătorii de vaccinuri, în dezbaterile din comisiile parlamentare și care spun așa: Oameni buni, d-asta nici nu garantăm mai nimic din contractele pe care le-am făcut cu UE, pentru că, în mod normal, ar fi trebuit să vedem ce se întâmplă timp de un an, să ne dăm seama care e nivelul de acoperire, cât timp este valabil un astfel de vaccin.

Spre exemplu, nimeni nu știe acum cât timp ne acoperă de o nouă infecție vaccinul, fie că e Pfizer, fie că e Moderna, fie că e AstraZeneca. Nimeni nu știe dacă ne acoperă 3 luni, 6 luni, un an, doi ani.

Se pare că vaccinul Pfizer garantează, în momentul de față, 12 luni, dar nu știe nimeni ce se va întâmpla. Peste 12 luni vom vedea. Se pare că toate cele trei vaccinuri sunt capabile să facă față noii tulpini din Regatul Unit, dar doar se pare că. Nimeni nu spune că acoperă și noua tulpină din Regatul Unit. UE spune cercetați și vedeți ce mai trebuie adăugat în vaccinul vostru, ca să fim siguri că acoperă tulpina britanică. Aici suntem. Lumea este într-o relativă incertitudine, din acest punct de vedere”, a declarat, la România TV, Traian Băsescu.

Vezi și

Super-veste pentru toți românii! Puteți câștiga sute de euro – Cum este posibil

Vești proaste pentru milioane de români! Facturile la gaz ar putea să crească considerabil

Se schimbă legea de la 1 martie 2021! România se aliniază unei directive UE! Se aplică la toate electrocasnicele

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare