sursa foto:  cotidianul.ro

Valeriu Tabără: ‘2020 a fost un an extrem de greu pentru agricultori și asta, în principal, din cauza secetei’

Fost ministru al Agriculturii, Valeriu Tabără, a transmis, că nu poate estima cu cât vor crește prețurile în perioada următoare, subliniind însă că ceea ce este îmbucurător este că pe întreg teritoriu țării condițiile de producție sunt ameliorate, fapt ce ne sugerează că cel puțin în cazul produselor de bază ‘nu se va merge pe o creștere exagerată’.

„Mi-e greu să spun cu cât vor crește prețurile pentru ca nivelul producțiilor de anul trecut își vor spune cuvantul intr-o oarecare masura. Ceea ce este îmbucurător la aceasta dată e că pe întreg teritoriu țării condițiile de producție sunt ameliorate și asta dă o speranță că nu se va merge spre o creștere exagerată, mai ales la principalele produse, cum ar fi  cazul pâinii”, a afirmat Tabără.

Excepție ar putea face, spune fostul ministru al Agriculturii, produsele de import, cum ar fi carnea, produsele lactate:

”În țară cred că creșterea prețurilor nu va fi una exagerată, cel putin, în cazul pâinii, dacă sunt probleme stric legate de producție. Dacă sunt probleme legate de energie, care pot să intervină pe parcurs, sigur că se vor regăsi în prețul produselor”.

Întrebat dacă românii vor fi mai cumpătați anul acesta, fostul ministru a afirmat că crede că se va intra ‘într-un tip de piață normală’:

„Cel puțin până la aceasta dată, anul 2021 nu este unul râu și există predicții optimiste legate de producție”, a mai spus Tabără.

Fostul ministru a recunoscut că 2020 a fost un an extrem de greu pentru agricultori și asta, în principal, din cauza secetei:

„E prima dată când s-au dat astfel de ajutoare (din partea statului – n.r.), parte din ele, nu la nivelul pierderilor. (…) Și la aceasta dată încă cantitatea de apă din sol nu este suficientă în anumite regiuni ale țării, dar e mulțumitoare comparativ cu perioada în care ne aflăm. Sa vedem cum vor decurge condițiile climatice în continuare, și în special în ceea ce privește aprovizionarea cu apă a solului, dar îngrijorător este și timpul acesta extrem de nefavorabil pentru agricultură. Temepartura e ridicată și nu sunt excluse socuri termice care să afecteze plantele”, a declarat, Valeriu Tabără  într-o interveție telefonică la Realitatea PLUS

Citește și:

Previziune sumbră a unui cunoscut economist: ‘Multe companii vor căuta să își reducă schemele de personal. Presiunea pe angajați va crește’

Scumpiri pe bandă rulantă. Pentru ce vor scoate românii mai mulți bani din buzunare

Veste mare! Beneficii uriașe pentru acești români

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare