Analiștii profețesc „PRĂPĂDUL”! Vești proaste pentru români

Analiștii profețesc un dezastru. Marți, BNR a împrumutat 4 miliarde de lei pentru o săptămână, încercând să țină în frâu dobânzile.

Exeperții, însă, consideră că ROBOR va continua să crească în perioada următoare, injectările băncii centrale fiind insuficiente. Iar alţi analişti sunt şi mai pesimişti şi spun că, la începutul anului viitor, ne paşte o nouă criză economică, dar şi o criză a alimentelor.

 După creşterea de ieri a indicelui ROBOR, Banca Centrală a intervenit din nou în piaţă. De data asta, împrumutul acordat băncilor este mai mic. Iar ROBOR a mai scăzut puţin. Însă, fluctuaţiile sunt semn rău, transmit specialiştii, informează observator.tv.

Adrian Benţea, analist financiar, consideră că lucrurile se vor „înrăutăți”. „Din punctul meu de vedere, lucrurile se vor înrăutăţi în perioada următoare! Vreau să ne uităm exact la activitatea economică a României: avem o creştere mare, poate cea mai mare din Europa, dar nu sunt creşteri sănătoase, sunt creşteri bazate pe consum şi pe deficitul extern!”.

 Ceea ce înseamnă că dobânda de referinţă în cazul creditelor în lei va continua să crească. Adrian Benţea, analist financiar: „Poate chiar să se dubleze nivelul actual. Dacă mesajele sunt de altă natură, de tipul introducerea de noi taxe, introducerea de restricţii suplimentare, de birocraţie suplimentară, atunci se transmite un mesaj de nervozitate pe care îl resimt şi operatorii economici”.

În cel mai pesimist scenariu, anul viitor, cu un ROBOR de 4%, rata lunară la un credit Prima Casă, pe 30 de ani, va fi de 1.349 de lei. Ar însemna o creştere de 300 de lei.

Se vor simţi efectele şi pentru românii cu credite în euro, spun cei mai mulţi experţi. Pe termen lung, euro va urca, chiar dacă astăzi a mai scăzut puţin.

Vezi și Atenție! Ce trebuiau să facă toți clienții ENEL până la 1 octombrie și ce riscă persoanele care NU au făcut asta

Un GIGANT german intră la rupere: Ce piață din România vrea să cucerească

Frații „Dedeman” dau un mega-tun: Ce achiziție importantă au făcut și cu ce afacere ar bombarda piața

TAGS

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similareNu uitaţi să daţi „Like”. În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.