Reacția magistraților după decizia CEDO în cazul Kövesi: ‘Este inadmisibil. Toți factorii responsabili să-și asume consecințele’

Asociația Forumul Judecătorilor din România și Asociația Inițiativa pentru Justiție au solicitat, ca toți factorii responsabili de condamnarea suferită de România la CEDO în cazul Kövesi să-și asume consecințele acțiunilor lor și să se retragă din funcțiile publice pe care le dețin.

 

„Neîndoielnic, pronunţarea acestei hotărâri istorice este de natură să întărească independenţa sistemului judiciar, independenţa procurorilor, dar şi să încurajeze participarea magistraţilor la dezbaterile privind independenţa şi modernizarea justiţiei în România. Totodată, hotărârea Curţii Europene a Drepturilor Omului face necesar ca toţi factorii responsabili de condamnarea dură suferită de România să-şi asume consecinţele acţiunilor lor şi să se retragă din funcţiile publice deţinute”, se arată într-un comunicat transmis de cele două asociaţii.

Citește și: Laura Codruța Kovesi dă lovitura anului! Victorie împotriva Curții Constituționale, la CEDO

Conform sursei citate, decizia CEDO pune în discuţie necesitatea revizuirii legislaţiei privind desemnarea judecătorilor Curţii Constituţionale a României, dar şi a unora dintre competenţele şi procedurile pe care le derulează această instituţie.

 

Cele două asociaţii apreciază, totodată, că se impune o revizuire rapidă a cadrului legislativ pentru numirea şi revocarea procurorilor de rang înalt, în vederea limitării competenţelor puterii executive şi întăririi rolului Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, aşa cum au solicitat în mod repetat Comisia de la Veneţia, Comisia Europeană sau GRECO.

 

Citește și: Scandal de proporții după victoria lui Kövesi la CEDO. Se cere demisia lui Valer Dorneanu și altor doi judecători ai CCR

„Este inadmisibil ca efectele unei decizii pronunţate în majoritate de o curte constituţională a unui stat pretins democratic să încalce în atare mod drepturile şi interesele legitime ale unui procuror, dar şi independenţa justiţiei, aspecte reţinute astăzi de CEDO, mai ales în contextul în care toate organismele europene şi internaţionale relevante au constatat în ultimii ani reculul statului de drept în România”, se mai menţionează în comunicatul transmis de Asociaţia Forumul Judecătorilor din România şi Asociaţia Iniţiativa pentru Justiţie.

 

Laura Codruţa Kovesi a câştigat marţi, la CEDO, procesul prin care a contestat decizia de revocare din funcţia de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), informează un comunicat de presă al instituţiei cu sediul la Strasbourg.

 

Potrivit CEDO, România a încălcat drepturile şefei Direcţiei Naţionale Anticorupţie, prin revocarea acesteia din funcţie înainte de încheierea mandatului.

Citește și: Tudorel Toader, ieșire de ultim moment în cazul Kövesi: ‘Iohannis a fost cel care a pus în aplicare decizia’

Conform deciziei CEDO, Kovesi nu a avut niciun mijloc de a ataca în justiţie revocarea sa, deoarece o astfel de procedură nu ar fi permis examinarea decât a formei decretului prezidenţial de revocare, şi nu a revendicărilor sale de fond, conform cărora ea a fost revocată pentru că a a criticat reforma legislativă în materie de corupţie.

Citește și:

SURSE De ce ar fi fost executat, în plină stare de urgență, șeful Casei de Pensii – Solicitarea Violetei Alexandru

Lista Neagră a lui Rizea: Mircea Geoană de la șpăgi de milioane la legături cu mafia italiană

Medicul care s-a oferit voluntar să se infecteze cu coronavirus, o nouă ieși

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare