Vești proaste pentru românii cu ‘ Prima Casă’! BCR a făcut anunțul

Noul indice de referinţă trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC), care a înlocuit ROBOR, se aplică la creditele de consum si ipotecare standard, Prima Casă făcând excepţie, potrivit prevederilor OUG 19, iar dobânda fixă pentru creditul BCR Casa Mea, acordată în primii 5 ani, a scăzut din 2 mai, de la 6,45% la 6,25%, potrivit informaţiilor transmise, la solicitarea News.ro, de Banca Comercială Română (BCR). Ieri, Ministerul Finanțelor anunța că noul indice de referinţă trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC) se aplică şi programelor guvernamentale cu garanţia statului, inclusiv programului Prima Casă.

Banca Naţională a României (BNR) a publicat, joi, pentru prima dată, IRCC, un indice care a înlocuit ROBOR în calculul creditelor în lei cu dobândă variabilă. Ministerul Finanţelor a anunţat că acest indice va fi aplicat inclusiv programului Prima Casă.

BCR a transmis, la solicitarea News.ro, că potrivit OUG 19, IRCC se aplică doar creditelor de consum şi celor ipotecare standard.

”Din informaţiile noastre, OUG19 prevede că noul indice IRCC se aplică creditelor reglementate prin OUG50/2020 şi OUG52/2016 – aici sunt creditele de consum si cele ipotecare standard, excepţie Prima Casă. Prima Casă are preţ reglementat de către statul român prin legislaţie specifică, ROBOR 3M + marja de maximum 2%”, a anunţat BCR, la solicitarea News.ro.

Salvini crede că alegerile europarlamentare vor fi o ‘zi a trezirii’: Europa se va transforma într-un califat islamic dacă nu luăm măsuri

Totodată, banca a anunţat că va menţine strategia de creditare cu dobândă fixă, care asigură mai multă predictibilitate. Astfel, creditele de nevoi personale ale BCR, care vin doar cu dobândă fixă, nu vor suferi niciun impact din punctul de vedere al costurilor.

”În ceea ce priveşte restul produselor, vom avea următoarele modificări: în cazul descoperitului de cont şi a cardului de credit, vom înlocui ROBOR cu IRCC. În ceea ce priveste produsul de finanţare pentru locuinţă “Casa Mea”, dobânda fixă pe 5 sau 10 ani va continua să joace un rol-cheie, motiv pentru care vom continua să o promovăm, ca parte din strategia BCR de a oferi predictibilitate şi stabilitate pe termen lung clienţilor noştri”, a anunţat banca.

Prin urmare, odată cu implementarea noului indice, la creditul Casa Mea, din 2 mai, clienţii vor putea avea o dobândă fixă de 6,25% (6,45% pînă în 2 mai), timp de cinci ani. Apoi, se va aplica IRCC + 3,3%, faţă de ROBOR la 6 luni + 3%, potrivit băncii.

Astfel, în cazul unui credit de 220.000 lei, pe o perioadă de 360 luni (30 de ani), rata lunară în primii 5 ani scade de la 1.383 lei, cât era înainte de 2 mai, la 1.355 lei după data de 2 mai.

Totodată, în cazul în care clienţii optează pentru încasarea salariului la BCR, vor avea o reducere cu 0,3 puncte procentuale, iar încheierea unui asigurări suplimentare de protecţie aduce o reducere de încă 0,3 puncte procentuale, potrivit băncii. Astfel, dobânda fixă pe 5 ani ajunge la 5,65%. Mai mult de atât, perioada de creditare cu dobândă fixă se poate prelungi ulterior cu cel puţin 5/10 ani, potrivit băncii.

Principalii competitori ai BCR, pe piaţa din România, sunt BRD şi Banca Transilvania.

Vezi și:

Vești pentru șoferi! Vor apărea schimbări pentru polițele RCA

Vești pentru angajați! Se dau amenzi de mii de lei

Vești pentru salariați! De ce compansații vor avea parte

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare