anchete

companii
istode2
SPECIAL REPORT

Până nu demult SRI părea un serviciu secret, astăzi a devenit mai degrabă un furnizor de știri de can can. După ce întreaga viață a generalului SRI, Florian Coldea a fost pusă pe tavă, a venit rândul unui alt general să intre în colimator.

Este vorba despre Elena Istode, prima femeie general, în urma unui decret semnat de Traian Băsescu. Cunoscută sub numele de cod Anaconda, aceasta a fost recrutată din zona civilă drizea2in postul de secretară a unui centru sindical din Giurgiu și ulterior a ajuns să conducă Direcția de Securitate Economică, pentru ca mai apoi să devină șefa acoperiților SRI din presă și ANAF.

Ion Cristoiu a postat pe blogul personal, dar și pe Evz mai multe poze cu aceasta într-o vacanță de lux la Monaco, alături de fostul PSD-ist Cristian Rizea și de soția acestuia. Rizea este cercetat de DNA pentru trafic de influență și spălare de bani.

Întrebat ce căuta alături de Istode în vacanță, politicianul a spus că aceasta este prietenă de foarte mult timp cu soția sa și de aceea i-a însoțit.

Vezi și Cum au ajuns de fapt Kovesi și Coldea în cele mai importante funcții în stat – adevăruri nespuse

Fostul senator, Valer Marian a făcut însă dezvăluiri incendiare despre generalul SRI în urmă cu câteva luni, dar atunci știrea a trecut neobservată. Iată ce spunea acesta despre Elena Istode.

"Sa fi facut cariera in SRI un general neprofesionist, suferind de boala copilariei sau chiar idiot de-a binelea? Tot ce este posibil. Generalii Coldea, Cozma si Dumbrava au fost adusi in SRI pe relatii de nepotism si au fost promovati pe criterii politice sau clientelare. Din pacate nu au fost cazuri singulare. Generaleasa Emilia Istode, poreclita Anaconda, a fost adusa si promovata pe baza de relatii de amantlac si pe favoruri sexuale. Emilia Istode si Elena Cristina Posastiuc au fost denumite generalesele lui Traian Basescu din SRI.

istode1

Pe de o parte, acestea au fost avansate la gradul de general de fostul presedinte al Romaniei, in primavara anului 2012, fiind primele femei general din SRI. Sub presedintia lui Basescu, Iftode a fost promovata sef al Directiei Economice, iar Posastiuc sef al Centrului de Surse Deschise. Pe de alta parte, in vara anului 2012, dupa suspendarea si declansarea referendumului de demitere a fostului presedinte, aceste generalese au condus ca niste amazoane celula de criza constituita in vederea salvarii acestuia, celula care a condus campania de denigrare a adversarilor sai din USL si de intoxicare si manipulare a opiniei publice interne si internationale.

Conform unor ofiteri din SRI, atunci au fost savarsite acte grave de politie politica, in sensul ca politicienii etichetati vehement anti-Basescu au avut parte de o minutioasa investigare si fisare personala, dupa care unii au fost trecuti pe liste speciale de potentiali atentatori iar altii au primit eticheta VIP, adica agenti de legatura cu puteri straine, au fost trecuti pe lista dusmanilor Constitutiei si au fost ascultati, urmariti, monitorizati, devenind vectori tinta pentru SRI.

Referitor la Emilia Istode se cuvine mentionat ca a fost racolata de SRI in perioada in care era secretara la o organizatie sindicala din Giurgiu, dupa care a urmat scoala de perfectionare de la Gradistea. Niciodata casatorita, a fost poreclita Anaconda, intrucat a fost implicata in mai multe combinatii si chiar scandaluri amoroase cu colegi de serviciu. Ascensiunea ei s-a produs dupa ce s-a cuplat cu seful sau de la Directia Economica, colonelul Sorin Gabriel Cozma, care a divortat din cauza ei si a sprijinit-o sa fie avansata in grad si in functie. Pana la urma, din cauza acestei legaturi amoroase, colonelul Cozma a fost schimbat din fruntea Directiei Economice, fiind numit sef al Directiei de Prevenire si Combatere a Terorismului, dar acesta a reusit sa o impuna pe amanta sa in functia de sef al Directiei Economice.

istode3

Potrivit unor subalterni, dupa preluarea functiei, Emilia Istode a incercat sa se impuna in fata ofiterilor din subordine adoptand, datorita lipsei de profesionalism, o pozitie de forta si dictat, manifestata prin amenintari, sanctiuni si destituiri, care au creat o situatie extrem de tensionata in unitate. Pentru maiorul Robert Serban, starea de stres permanent, dublata de un conflict violent cu colonelul Emilia Istode in data de 9 martie 2010, s-a soldat cu un infarct fatal, acesta decedand in pofida eforturilor de resuscitare depuse de echipa SMURD care a intervenit de urgenta. Pe de alta parte, in Directia Economica a fost instituit un sistem de extorcare de bani de la societati comerciale sau de la oameni de afaceri ajunsi in situatii de dificultate (probleme penale sau de insolventa, probleme contractuale, indeosebi cu statul s.a. ). In aceasta vara generalul Emilia Istode a fost schimbata din functia de sef al Directiei Economice, primind alte insarcinari conform unui comunicat al SRI", a spus Valer Marian prin intermediul unei declarații politice susținută în ședința Senatului din 14.09.2016.

20.01.2017

mai multe


nonverbale

companii
grindeanu-si-dragnea

Președintele Klaus Iohannis a bifat în sfârșit o premieră prin care a luat prin surprindere întreaga opinie publică. L-a desemnat premier pe Sorin Grindeanu prin sms și a transmis cetățenilor României acest lucru prin intermediul unui comunicat de presă. Nemaiîntâlnit în istoria României și probabil a lumii. Este totuși o evoluție dacă stăm să ne gândim că motivarea respingerii lui Sevil Shhaideh a fost transmisă românilor pe surse.

Vestea l-a uimit chiar și pe președintele PSD, Liviu Dragnea, care a apărut în conferință de presă ușor abătut, alături de noul premier al României. Este drept că era și vizibil afectat de răceală, însă gesturile sale au trădat o oarecare dezamăgire. "Eu și încă 3-4 persoane cunoaștem programul complet de guvernare al PSD. O să-l învețe și Sorin Grindeanu", a ținut Dragnea să puncteze, care deși a reușit să-și conducă partidul spre cea mai răsunătoare victorie din istoria PSD, nu se poate bucura de funcția care i-ar fi revenit de drept.

Vezi și Planul B al lui Sebastian Ghiță. Cine l-a dus la marginea prăpastiei

Furia lui Dragnea din ultimele două zile a fost înlocuită de dezamăgire și resemnare, marcată de fiecare microgest al acestuia.

Cu toate acestea liderul PSD are toate premisele să-și contureze profilul de viitor președinte. Însă pentru a putea realiza acest lucru trebuie să se poziționeze în antiteză cu președintele Klaus Iohannis, care încearcă să-l scoată din ecuație realizând o conexiune directă cu noul premier.

Profilul lui Sorin Grindeanu

La capătul opus, Sorin Grindeanu nu-și putea ascunde bucuria imensă. Cu un profil neșlefuit încă, fostul președinte al Consiliului Județean Timiș are potențial ca după Ponta și Cioloș, să devină noul Mesia politic pe care-l înscăunează regulat românii. Și Dragnea știe acest lucru. Sevil ar fi fost varianta care i-ar fi asigurat președintelui PSD o dominare liniștită a partidului, mai ales că se știe că social democrații au tendința să-și cam tragă preșul de sub picioare în deplină liniște, sub iluzia păcii.

Dacă Sevil era complet fadă pentru publicul larg și întruchipa tipologia funcționarului clasic, ascuns în spatele biroului, înconjurat de un teanc de hârtii, cu Grindeanu lucrurile stau diferit.

Vezi și Dezvăluiri revoltătoare ale unui medic român care dă de pământ cu tot sistemul medical

Acesta este tânăr, are o prezență fizică plăcută  și capacitatea de a-și crea fani, dar încă un discurs ezitant și pe alocuri lipsit de substanță. Deocamdată Grindeanu reprezintă el însuși o știre prin funcția care i s-a acordat, însă acest lucru nu va dura prea mult, astfel că va fi necesar să învete să comunice destul de rapid.

Noul premier are însă calități de lider, iar limbajul trupului exprimă un profil disciplinat și riguruos, asemănător celui pe care îl are un general în fruntea unei armate. Are câteva puncte în comun cu Klaus Iohannis, care la fel întruchipează un politician serios și distant, însă față de aceste, deși și Grindeanu transmide ideea de forță, pare mult mai accesibil, ceea ce pe termen lung îi va conferi un bonus de imagine. Grindeanu zâmbește mult, este autentic și pare uman, ceea ce îl va apropia de electorat.

Dacă Grindeanu și Dragnea vor ști să joace în echipă și să gestioneze puterea conferită, PSD va deveni imbatabil la alegerile prezidențiale din 2019.

Rămâne ca celelalte partide să-și revină din amorțire și să ofere publicului câțiva lideri puternici de partid, care să poată face față avalanșei PSD. Momentan nu se zărește nimic în decor, singurul care a punctat (cu plus sau minus) pentru electorat fiind președintele Klaus Iohannis, care în sfârșit a înțeles că privitul cu atenție și îngrijorare din turnul de Fildeș de la Cotroceni nu-i va mai aduce un al doilea mandat.

30.12.2016

mai multe


Nu uitaţi să daţi „Like”. În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.